París

França aprova la reforma de les pensions que ha causat tantes protestes al país les darreres setmanes

El focus de les protestes que s'estén per tot el país era avui a la porta del Senat, on aquesta tarda s'ha aprovat la llei de la reforma de les pensions. Amb 177 vots a favor dels senadors conservadors i centristes contra els 153 vots de l'oposició, la jubilació als 62 anys en lloc dels 60 ha guanyat i podria convertir-se en llei a partir de la setmana que ve, després que una comissió mixta de senadors i diputats en consensuï el text.

Actualitzat
Encara queden alguns tràmits parlamentaris abans que es converteixi en llei oficial, i és per això que l'oposició no es rendeix. Per convertir-se en llei i entrar en vigor, una comissió de senadors i diputats consensuarà el proper dilluns un text definitiu que haurà de ser ratificat per les dues cambres dimarts i dimecres. Després caldrà el vistiplau de Sarkozy. Abans que acabi la setmana s'espera que la llei entri en vigor.

La reforma de Sarkozy ha provocat una de les majors crisi socials del país, i les protestes i aturades a tot el territori continuen bloquejant les refineries, tot i els desallotjaments de divendres, encara falta carburant a les estacions de servei. La pressió social no ha fet més que avançar el procés de votació i Sarkozy està a punt de convertir en llei la reforma de les pensions.

L'edat mínima de jubilació s'allargarà dels 60 als 62 anys i l'edat per cobrar la pensió completa passa a ser dels 65 als 67. El govern assegura que la reforma és necessària per evitar el col·lapse del sistema de pensions francès i per reduir el dèficit del país.

Les protestes continuaran i amenacen de radicalitzar-se durant els propers dies. Els sindicats i organitzacions han fet una crida als francesos. S'han organitzat dues jornades de vaga general més, el 28 d'octubre i el 6 de novembre. I el dia 26 d'octubre, Unef, l'unió que representa els estudiants, els ha convocat a manifestar-se i organitzar segudes reivindicatives.

Els sindicats temen que a partir del 4 de novembre els moviments de protesta baixin, ja que comença una setmana escolar, però han assegurat que malgrat l'aprovació de la llei, les protestes continuaran. Hi ha alguns sectors, però, que consideren que s'hauria de canviar d'estratègia i negociar amb el govern.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut