Una dona amb nicab, un vel que tapa tot el cos tret dels ulls (Foto: Reuters)
Una dona amb nicab, un vel que tapa tot el cos tret dels ulls (Foto: Reuters)
París

França aprova la prohibició del vel integral a tots els espais públics, inclòs el carrer

El Senat francès ha aprovat per una amplíssima majoria la prohibició del vel integral a tots els espais públics, inclòs el carrer. La llei estableix que no es pot anar pel carrer amb la cara tapada i preveu penes d'un any de presó i 30.000 euros de multa per als que fomentin o imposin l'ús del burca o el vel integral (nicab) i una sanció de 150 euros per a les dones que vagin tapades així. Tot i que aquest era l'últim tràmit parlamentari de la llei, la norma encara ha de rebre el vistiplau del Consell Constitucional, que haurà de dir si vulnera la Carta Magna o no. França és el primer país europeu que prohibeix el vel integral.

Actualitzat
El Senat n'ha ratificat la prohibició per 246 vots a favor i només un en contra, un suport amplíssim que ja es va veure a l'Assemblea Nacional. Segons les dades oficials, a tot França hi ha unes 2.000 dones que porten el vel integral. La prohibició no entrarà en vigor fins l'any que ve perquè s'ha aprovat que hi hagi un període de sis mesos per fer "pedagogia" i buscar la "mediació" per eradicar l'ús de les peces de roba que tapen la cara.

La llei no parla directament de vel integral ni burca, sinó que prohibeix "tapar-se la cara a l'espai públic", definició que engloba tant el carrer com els "llocs oberts al públic", com comerços, transports, cafès i parcs, i els "vinculats a un servei públic", com escoles, hospitals i ajuntaments.

La ministra de Justícia, Michèle Alliot-Marie, ha argumentat que, en el cas de les dones que viuen a la República, "anar amb la cara visible és una qüestió de dignitat i d'igualtat". En el seu dia, el mateix president, Nicolas Sarkozy, va proclamar que el burca "no és benvingut a França". 

Alguns membres de l'oposició, tot i estar en contra del vel integral, han alertat que una prohibició general corre el risc de ser declarada inconstitucional o "d'estigmatitzar" els més de 5 milions de musulmans que viuen a França.

L'última paraula sobre si la norma s'ajusta a la Constitució la té el Consell Constitucional, que s'haurà de pronunciar sobre el text d'aquí a un mes. El Consell d'Estat, que emet opinions no vinculants, ja va recomanar limitar la prohibició a determinats espais públics. La norma també podria topar amb el rebuig del Tribunal Europeu de Drets Humans.

Tot i que França ha estat el primer país europeu a prohibir l'ús del vel, Bèlgica té pendent la ratificació d'una llei similar. 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut