Obama ha parlat de Líbia des de la casa on passa les vacances, a Massachusetts. (Foto: Reuters)
Obama ha parlat de Líbia des de la casa on passa les vacances. (Foto: Reuters)
Londres

França adverteix que la victòria contra Gaddafi "no és completa" i que l'OTAN ha de continuar en alerta

Els líders occidentals esperen la caiguda definitiva de Moammar al-Gaddafi. En qualsevol cas, i després d'analitzar-ne la situació, tota la comunitat internacional, els Estats Units, un gran nombre de líders de la Unió Europea i l'OTAN han assegurat que Gaddafi té les hores comptades. Les Nacions Unides han convocat una cimera sobre la transició i França i el Regne Unit han iniciat converses per liderar una cimera d'estats que tracti el futur del país. El ministre d'Afers Estrangers francès, Alain Juppé, però, ha advertit que la victòria contra el règim de Gaddafi no és completa i que l'OTAN haurà de continuar vigilant. Per la seva banda, el seu homòleg italià, Franco Frattini, ha manifestat que espera que Gaddafi i els seus fills siguin lliurats al Tribunal Penal Internacional, que els acusa de crims contra la humanitat.

Actualitzat
Tota la comunitat internacional assegura que Gaddafi té les hores comptades. Els Estats Units, un gran nombre de líders de la Unió Europea i l'OTAN coincideixen també a demanar a les forces lleials al dictador que deposin les armes i que el Consell Nacional de Transició dugui a terme l'adaptació a la nova etapa de manera ordenada i pacífica i que no exclogui ningú. Caldrà veure, però, quin paper tindrà ara la comunitat internacional damunt del terreny, un cop caigui Gaddafi.

En qualsevol cas, l'ONU ha convocat una cimera sobre la transició i el president francès, Nicolas Sarkozy, i el primer ministre britànic, David Cameron, han començat les converses per liderar la cimera d'estats que tracti el futur del país.

El ministre d'Afers Estrangers francès ha advertit que la victòria contra el règim de Gaddafi no és completa i que l'OTAN "ha de mantenir-se en alerta". "El règim està a punt d'enfonsar-se però encara queden bosses de resistència, i cal mantenir la pressió fins al final de l'operació", ha manifestat Alain Juppé, que ha recordat que els rebels ja controlen "gairebé la totalitat del territori" i "una gran part de Trípoli". El ministre francès, que ha expressat el seu desig que s'acabi aviar el conflicte per començar a reconstruir Líbia, ha explicat que han mantingut una reunió per videoconferència amb la resta d'aliats en què s'ha acordat mantenir l'alerta de les forces desplegades en l'operació contra les forces del règim.

El ministre assegura també: "França ha tingut un paper determinant" en l'operació, ja sigui en el terreny polític com en el militar. I és que, juntament amb els britànics han aportat entre el 75 i el 80% dels mitjans desplegats per l'Aliança Atlàntica. En qualsevol cas, ha recordat que s'han mantingut en el marc de les resolucions permanents del Consell de Seguretat.

Itàlia també s'hi ha pronunciat de la mà del seu ministre d'Afers Estrangers. Franco Frattini, que ha assegurat que tant Gaddafi com els seus fills seran capturats aviat, espera que siguin lliurats al Tribunal Penal Internacional, que els acusa de crims contra la humanitat. Amb tot, no descarta que altres líders libis puguin ser jutjats per tribunals locals. Tanmateix, fonts del Consell Nacional de Transició Libi ja han advertit que no seran lliurats al tribunal de la Haia.

Aquestes declaracions arriben només unes hores després que el president nord-americà, Barack Obama, manifestés que els Estats Units seran un amic i un soci per a la nova Líbia i que treballaran per ajudar-la en el front humanitari.

Abans, el primer ministre britànic, David Cameron, instava el líder libi abandonar la lluita sense condicions i reconeixia que li agradaria que s'enfrontés a la justícia pels "crims" que ha comès, si bé ha afegia que seran les noves autoritats del país les que decideixin.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut