Madrid

Fraga veu un "disbarat" i "un error gravíssim" jutjar el franquisme

Manuel Fraga, president fundador del PP, expresident de la Xunta i ministre d'Informació i Turisme durant el franquisme, ha titllat de "disbarat" la decisió del jutge Garzón d'investigar les desaparicions de la Guerra Civil i de la dictadura franquista. Fraga ha considerat que "políticament" és un "error gravíssim" "ressuscitar" problemes del passat i ha recordat que "ja hi va haver lleis d'amnistia". El senador del PP ha fet aquestes declaracions durant un acte organitzat per Nueva Economía Fórum l'endemà que el jutge Garzón autoritzés l'obertura de 19 fosses a tot Espanya en què es creu que es troben les restes de desapareguts durant la repressió franquista, entre les quals hi hauria les del poeta Federico García Lorca.

Actualitzat
Fraga ha valorat la decisió del jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón i ha afirmat que "és un disbarat que un senyor s'autodefineixi competent en un assumpte en què és molt discutible que tingui competència ningú perquè ja hi va haver lleis d'amnistia".

Qui va ser ministre de Franco durant set anys ha apuntat que "políticament" és un "error gravíssim" ressuscitar els problemes de la Guerra Civil i del que va ser una tragèdia per a totes dues parts, ha afirmat.

La llei d'amnistia no ho aturarà

Precisament l'Associació Catalana per a la Recuperació de la Memòria Històrica creu que la fiscalia, que ja ha anunciat que recorrerà la decisió de Garzón, no es podrà emparar en la llei d'amnistia del 1977 per impedir la investigació del jutge de l'Audiència Nacional sobre els desapareguts durant la Guerra Civil i la dictadura. El president de l'associació, Manuel Perona, assegura que aquesta norma només va esborrar delictes polítics, però no pas crims contra la humanitat. En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", Perona ha dit que la llei d'amnistia del 1977 "parlava de fets polítics, però els fets que s'estan denunciant no són polítics". I ha afegit que "les amnisties mai no han sigut vàlides quan es pretenen cobrir o tapar crims contra la humanitat".

Tot i l'anunci de la fiscalia que presentarà recurs contra el procés obert per Garzón, Perona ha dit que veu el jutge amb prou coratge per arribar fins al final i portar a judici algun possible responsable de les desaparicions que encara estigui viu.
Anar al contingut