Imatge de Nick Clegg (Foto: Reuters)
Nick Clegg ha reconegut la derrota com un "cop amarg" però s'ha compromès a continuar a la coalició. (Foto: Reuters)
Londres

Fracàs dels liberaldemòcrates al Regne Unit que diu un "no" rotund al canvi del sistema electoral

El Regne Unit ha votat contundentment en contra del canvi del sistema electoral per fer-lo més proporcional. El 69% dels participants en el referèndum han dit que no a l'"Alternative Vote", gairebé 10 milions de persones, contra el 31% que hi han votat a favor. Gairebé totes les més de 300 demarcacions on s'ha celebrat aquest referèndum han dit que no, només en alguns districtes de Londres, i a Cambridge, la resposta ha estat positiva.

Actualitzat
Aquesta és una nova derrota per al viceprimer ministre, Nick Clegg, en un dia carregat de derrotes en les altres eleccions locals i autonòmiques. El seu partit, el liberal demòcrata, és l'únic soci del govern que rep un vot de càstig, perquè els conservadors del primer ministre, David Cameron, se n'han sortit força bé.

Un cop s'han conegut els resultats del referèndum, Clegg ha reconegut a la BBC que és un "cop amarg" per als qui defensen una reforma política "com ell mateix" però ha acceptat la derrota "tan clara" i ha dit que "cal seguir mirant endavant".

Nick Clegg s'ha compromès a continuar dintre de la coalició de govern i "treballar dur" per al futur del país, però el resultat tensarà encara més la relació entre els dos grups del govern, que ja arrossegaven desavinences després dels problemes arran de l'increment de les taxes universitàries.

El líder laborista, Ed Milliband, ha manifestat la seva "decepció" davant del clar veredicte contra el canvi, però ha apreciat que el vot hagi estat "clar". Malgrat la derrota del "sí", ha promès continuar lluitant per "una nova política" al Regne Unit.

David Cameron, segons sembla, hauria advertit els conservadors sobre no parlar massa efusivament de la victòria, però ha celebrat el triomf del "no". Ha reconegut que és un "moment difícil" per a la coalició però ha assegurat que seguiran treballant plegats, amb els liberaldemòcrates, per un "govern fort i decisiu" pel bé de la nació. Ha agraït la resposta "clara i contundent" dels votants.


Anar al contingut