La primera ministra britànica, Theresa May, perd la majoria absoluta (Reuters)
Londres

Forta patacada dels conservadors britànics, que queden lluny de la majoria absoluta

El partit de la primera ministra Theresa May perd 12 diputats i queda lluny dels 326 que marquen la majoria absoluta

RedaccióActualitzat

Theresa May ha guanyat les eleccions que s'han fet aquest dijous al Regne Unit, però ha perdut 12 escons. A partir d'ara, els conservadors britànics necessitaran els vots del Partit Democràtic Unionista de l'Ulster, que els han garantit el suport.

L'UKIP, el partit d'extrema dreta, es queda sense representació al Parlament britànic després d'haver perdut l'únic escó que tenia i el seu líder, Paul Nuttall ja ha anunciat la dimissió.

El Partit Conservador ha obtingut 318 escons, a vuit dels 326 que marquen la majoria absoluta. May, que va decidir avançar les eleccions buscant augmentar la seva majoria a Westminster, perd 12 diputats respecte a les eleccions del 2015.

Al darrere dels conservadors se situa el Partit Laborista, que, liderat per Jeremy Corbyn, obté 261 diputats, 29 més que els que va obtenir el seu predecessor, Ed Miliband. Corbyn és el gran guanyador d'aquests comicis.

La tercera força a la Cambra dels Comuns seran els independentistes escocesos. Però són uns resultats molt amargs per a l'SNP, que aconsegueix 35 diputats, 21 menys dels que va aconseguir el 2015.

Els altres beneficiats en aquestes eleccions serien els liberals demòcrates, el Partit Democràtic Unionista i el Sinn Féin. Els liberals demòcrates, amb Tim Farron al capdavant, recuperen força i obtenen 12 escons. Els euròfobs de l'UKIP perden l'escó que tenien, però sobretot perden 11 punts de suport i no arriben ni al 2 per cent.

Prudència a la UE

La Unió Europea es manté fidel i al calendari que dona dos anys de termini per negociar la sortida del Regne Unit, després que les eleccions britàniques hagin restat suports a Theresa May. El negociador en cap de la UE, l'excomissari francès Michel Barnier, ha dit que la Unió està preparada per iniciar les converses quan Londres "estigui a punt":

 


Més directe ha estat el portaveu de l'Eurocambra pel Brexit, el liberal belga Guy Verhofstadt, per qui la convocatòria d'eleccions anticipades al Regne Unit ha estat "un gol en pròpia porteria" de la premier britànica.

El comissionat de la Unió Europea, Guenther Oettinger, ha dit que aquests resultats al Regne Unit fan dubtar que les converses pel Brexit comencin quan estaven previstes perquè "les eleccions al Parlament no ofereixen un clar guanyador".

La primera ministra britànica, Theresa May, no se n'ha sortit en el seu intent d'obtenir una majoria forta per negociar el Brexit amb Brussel·les, que era el que buscava quan va convocar aquestes eleccions anticipades.
 

Sturgeon vol reconsiderar el Brexit

La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ha demanat a Theresa May que "abandoni el seu projecte de Brexit" desprès de la davallada electoral que han patit els conservadors britànics. 

Per a la líder dels independentistes escocesos, Theresa May "ha perdut tota autoritat i credibilitat" i li recomana que abandoni "el perillós projecte de Brexit" que havien engegat els conservadors.

El partit d'Sturgeon, l'SNP, tampoc ha sortit ben parat de eleccions d'aquest dijous al Regne Unit. Han perdut 21 escons dels 56 que tenien al parlament britànic, tot i que mantenen el tercer lloc en representació. Sturgeon ha qualificat de "decepcionants" els resultats que ha obtingut el seu partit. Un dels diputats que ha perdut l'escò és l'antic líder del SNP, Alex Salmond.

La davallada de vots de l'SNP allunya la possibilitat d'un segon referèndum per la independència a Escòcia.

La lliura cau

Els resultats electorals, que afebleixen el lideratge de Theresa May i qüestiona l'estratègia del partit conservador en les negociacions per a la sortida de la Unió Europea, ha provocat la caiguda de la cotització de la lliura esterlina. La moneda del Regne Unit ha baixat un 2 per cent. 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut