Brussel·les

Formes fredes però cordials entre els EUA de Trump i la Unió Europea

Trump s'ha reunit amb Tusk i Juncker sense amagar les grans diferències que tenen

Xavi CoralActualitzat

És la primera visita del president nord-americà a la capital europea i la seva agenda està plena de reunions incòmodes.

Donald Trump havia dit que Brussel·les era el forat de l'infern. El president del Consell Europeu, Donald Tusk, havia dit que Trump era una amenaça per a Europa. Finalment, s'han trobat cara a cara.

Tusk ha fet passejar Trump per davant de totes les banderes dels països de la Unió Europea, potser per fer-li evident la seva dimensió.

Després s'han trobat amb el president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, amb el qual tampoc s'havien creuat gaires bones paraules fins ara.

La relació de la nova administració nord-americana amb les institucions europees va començar de la pitjor manera. Trump va assegurar que el Brexit era bo i va vaticinar que hi hauria més països que marxarien.

Des de Brussel·les tampoc s'han estat de criticar el populisme de Trump. Amb el temps el to s'ha anat suavitzant i ara es tractava de conèixer-se personalment. A nivell de forma s'ha aconseguit l'objectiu. A nivell de fons, en canvi, només han estat d'acord que cal unitat en la lluita contra el terrorisme.

Donald Tusk expressava així algunes de les diferències:

"Alguns temes es mantenen oberts com el clima i el comerç, i no estic al cent per cent segur que puguem dir que el president i jo tinguem una mateixa opinió sobre Rússia."

O sigui, en aquells temes on ja tenien diferències, les diferències es mantenen.

 

Després de la visita a les institucions europees, Trump  ha dinat amb el nou president francès, Emmanuel Macron. Tampoc era una reunió fàcil perquè Trump s'havia mostrat partidari de Le Pen. Avui, però, es tractava sobretot de sortir somrients a les fotos.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut