Un forense turc investiga a l'interior del consolat saudita a Istanbul (Reuters)
Un forense turc investiga a l'interior del consolat saudita a Istanbul (Reuters)
Istanbul

Forenses turcs i saudites busquen rastres de Khashoggi al consolat saudita

La CNN i "The New York Times" asseguren que l'Aràbia Saudita està a punt de reconèixer la mort del periodista desaparegut

RedaccióActualitzat

Equips turcs i saudites d'investigadors forenses han sortit aquesta matinada del consolat de l'Aràbia Saudita a Istanbul després de passar-hi nou hores buscant rastres de la desaparició del periodista Jamal Khashoggi.

L'escorcoll conjunt s'ha fet arran d'una conversa telefònica entre el president turc, Recep Tayyip Erdogan, i el rei saudita, Salman bin Abdulaziz, que també ha ordenat una investigació interna.

 

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha explicat que Abdulaziz, aliat seu, li ha assegurat que no sap què ha passat amb el reporter desaparegut.

"Acabo de parlar amb el rei de l'Aràbia Saudita i diu que no sap res del que ha passat amb el que ell anomena ciutadà saudita. Ho nega fermament. He demanat al secretari d'Estat que voli immediatament cap allà i que vagi a altres llocs també si és necessari, cosa que probablement passarà."

Trump, d'altra banda, ha insinuat que "assassins que actuen pel seu compte" podrien estar al darrere d'aquesta desaparició.

El secretari d'Estat nord-americà, Mike Pompeo, ja és a la capital de l'Aràbia Saudita, Riad, on s'havia desplaçat, oficialment, per reunir-se amb el rei Abdulaziz.

 

Aquest dimarts, però, la portaveu del Departament d'Estat, Heather Nauert, ha informat que el cap de la diplomàcia dels Estats Units també es reunirà amb "el príncep hereu [Mohamed bin Salman] i el ministre d'Afers Exteriors, [Adel] Al Yubeir".

L'equip turc, d'una desena de persones, ha acabat la seva feina poc abans de les quatre de la matinada. Un fiscal turc desplaçat fins al consolat no ha sortit fins una hora i mitja més tard, poc abans que també sortís l'equip saudita.

Un testimoni ha explicat a l'agència Reuters que els equips forenses també han pres mostres a l'exterior del consolat, del sòl i de la porta d'accés al jardí. Ho han fet acompanyats d'un gos policia.

 

Khashoggi és un periodista saudita resident als Estats Units. Columnista del diari "The Washington Post", és molt crític amb el príncep hereu saudita, Mohamed bin Salman.

El consolat de l'Aràbia Saudita a Istanbul és l'últim lloc on es va veure amb vida Khashoggi, que hi va entrar el 2 d'octubre. Els experts turcs no han tingut permís per accedir-hi fins al cap de dues setmanes.

El govern de Turquia creu que al reporter el van assassinar a l'interior del consolat i en van fer desaparèixer el cos.

 

El diari progovernamental turc "Sabah" atribueix la tardança al fet que Riad només permetia una inspecció visual, mentre que Ankara volia fer servir químics que podrien revelar rastres de sang.

 

Notícia relacionada: "El periodista saudita Khashoggi hauria gravat la seva tortura i mort al consolat"

 

Països com els Estats Units, França, Alemanya i el Regne Unit exigeixen a l'Aràbia Saudita que s'arribi fins al fons de la qüestió.

L'executiu espanyol també s'hi ha pronunciat aquest dilluns. Isabel Celaá, la portaveu del govern, ha explicat que volen que hi hagi una investigació "transparent i urgent".

El govern saudita, a punt de reconèixer la mort de Khashoggi

Aquest dilluns, d'altra banda, mentre la investigació dins del consolat estava en marxa, la cadena nord-americana CNN ha informat, citant fonts que no ha identificat, que l'Aràbia Saudita estava preparant un informe per reconèixer que Khashoggi hi hauria mort accidentalment durant un interrogatori.

Un altre mitjà dels Estats Units, "The New York Times", citant una persona coneixedora dels plans saudites, ha informat que el govern protegirà el príncep hereu acusant un responsable d'intel·ligència de la mort accidental de Khashoggi.

ARXIVAT A:
Pròxim Orient Estats UnitsTrump Aràbia Saudita
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut