Barcelona

Forcadell fa una crida a votar amb "dignitat, serenitat, civisme i coratge" en l'acte final d'"Ara és l'hora"

L'avinguda Maria Cristina de Barcelona s'ha omplert de gom a gom aquest divendres al vespre per participar en l'acte final de la campanya "Ara és l'hora", impulsada per l'ANC i Òmnium Cultural per promoure el procés participatiu del 9 de novembre

RedaccióActualitzat

L'avinguda Maria Cristina de Barcelona s'ha omplert de gom a gom aquest divendres al vespre per participar en l'acte final de la campanya "Ara és l'hora", impulsada per l'ANC i Òmnium Cultural per promoure el procés participatiu del 9 de novembre.

Passades les vuit del vespre ha començat l'acte dalt d'un escenari situat al capdamunt de l'avinguda, amb les fonts de Montjuïc i les columnes de Puig i Cadafalch de fons. L'aigua, de color groc, i les quatre columnes, il·luminades de vermell. Les intervencions han reivindicat el dret a decidir i han fet una crida a la participació.

Els parlaments finals han estat de Joan Rigol, Muriel Casals i Carme Forcadell. El president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir ha defensat que aquest diumenge "votarem pesi el que pesi a qui ens ha posat tants obstacles". Per la seva banda, Muriel Casals ha demanat anar a votar diumenge "amb alegria, amb tranquil·litat i sense por" per fer del 9-N "un punt de no retorn". La presidenta d'Òmnium està convençuda que serà una jornada "pacífica i democràtica, perquè no ho sabem fer d'altra manera".

Casals ha demanat un "darrer esforç", després de la Via Catalana i la V, per poder "decidir el nostre futur" i fer "un país millor". La líder d'Òmnium ha assenyalat que, aquest diumenge, "no podrem votar el referèndum que com a poble demanàvem, perquè l'estat espanyol ho ha impedit, però si ens ho proposem, aconseguirem que un acte sense validesa jurídica tingui conseqüències polítiques i es converteixi als ulls del món en una mostra de la dignitat de tot un país".

La presidenta de l'ANC ha proclamat que aquest diumenge "a les 9 del matí anirem al nostre col·legi electoral, amb la nostra papereta per posar-la a l'urna, perquè ningú decideixi per nosaltres". Forcadell, que ha acabat la seva intervenció amb un "visca la democràcia i visca Catalunya!" i "tots a votar!", ha volgut donar les gràcies "als que votaran Sí-No, perquè ells també volen un canvi", i també "als que votaran No, perquè el seu no ens ajudarà a ser més crítics i a fer-ho millor".

Carme Forcadell ha defensat el Sí-Sí perquè no vol "pertànyer a l'estat espanyol" ni vol "un govern que rescata bancs en lloc de rescatar persones, un govern que abandona els més necessitats, un govern que ens prohibeix les llibertats, ens nega els nostres drets i amenaça els nostres ciutadans". La presidenta de l'ANC ha demanat anar a votar "amb dignitat, amb serenitat, amb civisme i amb coratge".

Participació de la societat civil

L'actriu Carme Sansa ha llegit el manifest "Let catalans vote", firmat per diverses personalitats internacionals, a les quals aquest mateix divendres s'hi han afegit més noms com Dario Fo, Noam Chomsky, Johan Cruyff, Ignacio Ramonet i Andrea Camilleri.

Totes les intervencions han acabat amb una mateixa proclama: "visca" i algun concepte: Manolo Tomàs ha acabat amb un "Visca la terra lliure"; l'escriptora Sílvia Soler amb un "Visca la cultura"; Eugeni Rodríguez, del col·lectiu LGBTI, amb "Visca la llibertat"; l'enginyer Marc Martínez amb un "Visca l'atreviment"; la professora Esther Pérez dient "Visca la nostra escola", i la cuinera Ada Parellada ha finalitzant cridant "Visca la imaginació", entre d'altres.

Una de les intervencions més aplaudides ha estat la d'Ana Alcócer, de Súmate, que ha retret al govern espanyol que "insulti, amenaci, menteixi, decideixi i maltracti econòmicament Catalunya" i ha recordat una frase de Francesc Candel: "Catalunya no és un 'gazpacho' on es trituren les verdures per fer una sopa homogènia; Catalunya és la macedònia on tots els trossets de fruita tenen sabor propi, són diferents i junts conformen un plat exquisit".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut