Forcadell entra en campanya en una ERC que manté la "via unilateral"

Actualitzat

Primera aparició en campanya de Carme Forcadell, just un mes després d'haver passat una nit a la presó. Esquerra centra les seves crítiques en Ciutadans, mentre que el 155 i les obres de Sixena entre en campanya de la mà del PSC i Junts per Catalunya.

Els populars demanen a Ciutadans més respecte i que no insultin. Ciutadans veuen possible guanyar l'independentisme. Els socialistes creuen en la remuntada. Els comuns van a la recerca dels indecisos i Junts per Catalunya critiquen el PSC com a col·laborador necessari del 155.

Primer míting de Forcadell per ERC aquesta campanya

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha elegit Badalona per fer la seva primera aparició en campanya, just un mes després de passar una nit a la presó d'Alcalá-Meco. Forcadell ha dit sentir-se trista pels que encara queden a la presó, però alhora esperançada.

Forcadell ha insistit que això és un procés que no va de persones:

"Això no va de persona, això va d'un poble. I el poble se'n sortirà. Ho sabem"

"Vull que tots i totes ens conjurem per persistir. Vull que li diguem a l'Oriol que persistirem, persistirem i persistirem. Perquè persistir és guanyar. I per això, guanyarem, guanyarem i guanyarem"

 

Marta Rovira ha carregat contra Ciutadans, que els trepitja els talons, segons les enquestes. La número dos per Barcelona diu que no pot ser presidenta una persona que vol trencar amb els consensos aconseguits a Catalunya, en referència a Inés Arrimadas:

"És impossible que algú digui que vol ser president de tots els catalans i catalanes quan defensa el seu projectes polític amb mentides, dient que a les escoles a Catalunya eduquen en l'odi. Quan diu que segons el que pensem i el que defensem políticament no som gent normal"

Rovira també ha recordat la figura d'Oriol Junqueras i la seva gestió al capdavant de la conselleria d'Economia, posant com a exemple la creació de l'agència tributària o l'equilibri pressupostari aconseguit.

Rovira i el líder de Demòcrates, Antoni Castellà, han explicat que si l'Estat no vol negociar s'haurà es podria tornar a considerar l'anomenada "via unilateral":

"Si l'Estat decideix no negociar, serà el responsable que fem avançar el país sense demanar permís"

Junts per Catalunya denuncia el 155 per les obres de Sixena

Quan falten poques hores perquè venci el termini per al trasllat de les obres d'art de Sixena, aquest fet i també l'aplicació del 155 han centrat el míting que Junts per Catalunya ha fet a Mollerussa.

Davant més de 500 persones i per videoconferència, Carles Puigdemont ha assegurat que no hi ha un 155 bo com, diu, pretenen fer creure els socialistes.

"El que està passant amb les obres de Sixena, aquest és un 155 dolent. No ens l'han d'explicar perquè el veiem, el toquem. N'hi ha un de més dolent encara, que és el que faran si governa aquest tripartit de la por, aquest tripartit del 155. Perquè, si en poques setmanes, un mes i mig, dos mesos, tres a tot estirar, de 155 ja veiem la devastació i la fura i les ganes amb què ho volen fer, què faran amb quatre anys?"

 

Puigdemont ha criticat durament Miquel Iceta i Àngel Ros, i ha alertat dels riscos d'un govern del 155.

"El partit del senyor Ros és el col·laborador necessari, imprescindible, perquè s'hagi provat i aplicat el 155"

"Per tant, les seves llàgrimes de cocodril quan s'enduguin les obres d'art o quan es vegin els efectes devastadors sobre el nostre país no ens les creurem"

 

El PSC diu que es respira "remuntada"

A Lleida és on ha portat avui la campanya el PSC, i des d'allà també ha volgut reiterar la seva posició sobre el litigi de Sixena. Ho ha fet Àngel Ros, acompanyat dels líders socialistes a Catalunya i Espanya.

 

Miquel Iceta ha volgut fer broma sobre el cartell de campanya dels socialistes i ha dit que "es llegeixi com es llegeixi, una cosa està clara, i és que es necessiten solucions, les seves solucions". I, en aquest sentit, Pedro Sánchez també s'ha mostrat optimista parlant de l'esperit de remuntada dels socialistes.

"Es respira un esperit de remuntada. Hi ha com un ambient, és als carrers, als mercats. El Partit Socialista és aquí de nou, en primera línia, per guanyar les eleccions, per ser la primera força política. Nosaltres no volem ser ni la quarta ni la tercera, volem ser la primera força política a Catalunya"

Ni Iceta ni Sánchez s'han referit al conflicte de Sixena, però qui sí que ho ha fet és l'alcalde de Lleida, que han dit que no és objecte del 155, sinó de falta d'entesa entre les administracions

"L'activitat econòmica i l'activitat personal requereix estabilitat jurídica. Això ho ha garantit l'article 155, acotat en el temps. Ara, ja sabeu que defenso que l'article 155 no pot servir per resoldre plets entre administracions"

 

Els comuns carreguen contra els blocs i apel·len als indecisos

El cap de llista dels Comuns, Xavier Domènech, i la número dos, Elisenda Alamany, han donat suport a la candidatura de Llorenç Planagumà a Girona. Tots tres han carregat contra els dos blocs que monopolitzen la campanya electoral.

Alamany ha retret als socialistes que no es pot voler governar Catalunya donant suport al 155. Als independentistes els ha acusat de portar el país a un carreró sense sortida.

 

Xavier Domènech ha apel·lat al milió d'indecisos que aniran a votar el 21 de desembre perquè apostin pels comuns.

"Hi ha un milió de catalans i catalans que han decidit votar i encara han decidit qui votaran. I no ho han decidit perquè saben que els blocs no els representen. Catalunya en Comú-Podem, tots i totes assolim en aquest equador de campanya el compromís ferm d'anar a convèncer aquest milió de catalans i catalanes que hi ha una decisió de futur per Catalunya, que hi ha una solució pel desbloqueig, que hi ha una solució per a tots nosaltres i que aquesta solució es diu Catalunya en Comú-Podem"

 

Ciutadans diu que el 21D caduca el procés

Ciutadans ha traslladat avui la campanya a Tarragona. Tant Inés Arrimadas com Albert Rivera confien que el vot a la demarcació tarragonina serà decisiu i que podran sumar el cinquè diputat.

La formació creu que la participació serà clau i per això, davant un miler llarg de persones a la plaça Imperial Tàrraco, fan una crida a la mobilització massiva aquest 21 de desembre.

 

Ciutadans assegura que el 21D serà "la data de caducitat del procés" i demanen el vot taronja perquè asseguren que és l'únic vot útil del bloc que s'autoanomena constitucionalista:

"És possible. No és una utopia. Vull que sapigueu que guanyar per primer cop el nacionalisme a les urnes a Catalunya no és una utopia, és una oportunitat i ho tenim molt a prop si anem a votar"

"Enterrarem l' etapa negra de Catalunya amb vots. L'enterrarem amb vots taronges el 21 de desembre. Enterrarem el procés"

Ciutadans estan convençuts que tenen la victòria a tocar.

Rivera: "No hi ha cap ciutadà que tingui dubtes de per què serveixen vots taronges. Oi que ho saben vostès per a què serveixen? Per acabar amb el procés. Serviran per guanyar, una paraula que el constitucionalisme no s'ha atrevit mai a fer servir fins que va arribar Ciutadans. Una paraula que mai van pronunciar perquè el màxim a què aspiraven PP i PSOE era a sumar amb Convergència o Esquerra i lliurar-los la Generalitat"

 

El PP demana a Rivera que "no insulti"

Xavier García Albiol ha optat per una passejada per l'Hospitalet de Llobregat. Acompanyat pel vicesecretari del PP, Javier Maroto, ha endurit el to contra Ciutadans, després que Albert Rivera assegurés que votar els populars és llençar el vot a les escombraries.

 

Maroto i Albiol han criticat a Rivera des del mercat dels Ocellets:

Albiol: "Li demano a Albert Rivera que tingui respecte pels votants del Partit Popular. Que no vagi a provocar i insultar als que en un futur possiblement haguem de governar conjuntament"

Els populars han volgut deixar que ells tenen experiència de govern i Ciutadans no. A Espanya, i ara a Catalunya:

Maroto: "I un partit com Ciutadans ens pot dir que vol presidir la comunitat autonoma més complicada de totes en el pitjor moment de tots sense tenir cap experiència de govern"

Albiol diu que el vot al PP és com un aval. Un aval a la destitució del govern, a la convocatòria d'eleccions i a la política del Partit Popular.

 

La CUP recorda els refugiats

La CUP ha reivindicat una Europa sense fronteres que aculli els refugiats que ho necessiten. Davant la seu de la Comissió Europea a Barcelona i amb motiu del seixanta-novè aniversari de la Declaració dels Drets Humans, la CUP ha denunciat la vulneració de la Unió Europea en matèria de dret d'asil, i que el govern espanyol ha incomplert la quota de refugiats que es va comprometre a acollir.

 

La CUP ha recordat que en aquestes eleccions hi haurà ciutadans que no podran votar. El partit pretén abolir la llei d'estrangeria i crear un dret d'asil propi català.

"No té cap sentit simplement canviar de bandera, fer un altre país i ja està. No, volem fer un altre país que pugui ser solidari amb els pobles veïns com ens ha agradat que fossin solidaris amb nosaltres quan ho hem necessitat"

ARXIVAT A:
Eleccions 21DProcés catalàArticle 155
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut