Barcelona

Forcadell: "En cap país realment democràtic es pot perseguir per la via penal el debat de les idees"

Per Forcadell, l'Estat utilitza el poder judicial per coartar el dret a debatre d'un Parlament democràtic

RedaccióActualitzat

Carme Forcadell ha declarat aquest matí davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. En una declaració que ha durat 35 minuts, Forcadell ha defensat davant la jutge que va permetre la votació del full de ruta independentista en el ple perquè era un "acte polític" i ha defensat que va actuar correctament en el ple del 27 de juliol:

"Vaig actuar d'acord amb la meva funció com a presidenta del Parlament, perquè a la seu parlamentària es pot parlar de tots els temes que afecten la ciutadania." 


En una roda de premsa des del Parlament, on ha comparegut després de declarar davant el TSJC, Forcadell ha dit que és anormal la situació que es viu a Espanya, on, ha dit, l'Estat utilitza "el poder judicial per coartar el dret a debatre d'un Parlament democràtic".

Forcadell ha responsabilitzat l'Estat d'atacs antidemocràtics impropis d'una democràcia del segle XXI. Per la presidenta del Parlament, darrere la seva imputació hi ha la intenció de "dictar de què es pot parlar al Parlament i que sigui el Parlament qui s'autocensuri":

"En cap país realment democràtic es pot perseguir per la via penal el debat de les idees."

En referència a una possible inhabilitació, la presidenta del Parlament assegura que no ho contempla perquè "seria un atac tan gran contra la democràcia que és inconcebible". Forcadell ha assegurat que no es pot cedir davant els intents de censurar els debats dins la seu parlamentària i ha assegurat que el Parlament es mantindrà ferm en la defensa de la democràcia i de la llibertat d'expressió, "perquè és l'hora de la política, no dels tribunals". 

Carme Forcadell ha agraït les mostres de suport que ha rebut aquests dies i ha fet una crida als líder i diputats d'Europa que alerten dels atacs a la democràcia a Europa.  

"Em prenc aquestes mostres de suport com una defensa clara de la institució del Parlament. Perquè el que està en joc ara mateix és el futur de la democràcia. Avui s'ataca aquesta institució i la seva essència, el debat i la paraula."

Forcadell ha dit que va actuar en tot moment "conforme amb la llei" en permetre el debat i la votació de les conclusions de la comissió constituent el 27 de juliol al Parlament.

En la seva declaració davant el Tribunal, Forcadell ha contestat només les preguntes del seu advocat i no les de la jutge instructora, Maria Eugènia Alegret, ni les de la fiscalia, als quals ha retret que en imputar-la han incomplert el seu deure de defensar la inviolabilitat del Parlament. 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut