Nadó adormit
Els hàbits de son dels pares poden condicionar els fills

Fora migdiades llargues i àpats importants a la nit, guia per dormir bé

Els problemes s'accentuen amb la calor

RedaccióActualitzat

Un 30% de pacients declara patir problemes per dormir les hores indicades i amb la qualitat del son suficient. Això és el que han detectat els professionals de l'atenció primària, els que solen atendre els pacients de forma més propera i continuada. Bàsicament, aquestes persones manifesten que tenen dificultat per agafar el son o problemes per romandre adormits les hores necessàries i que es desperten prematurament.

La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), que agrupa més de 4.200 metges, ha recordat aquestes dades ara que, amb la calor, aquests problemes s'agreugen. També destaca que dormir poc o malament es considera un risc per a la salut i que això provoca moltes consultes a l'atenció primària. També està correlacionat amb l'obesitat i amb una pitjor percepció de la pròpia salut.

Un estudi fet fa cert temps a Catalunya amb 3.848 persones va permetre constatar que aquests problemes afecten més les dones i les persones per sobre dels 65 anys. També els pateixen més ciutadans de classe mitjana i baixa.

Per fer front a aquests problemes els metges donen una sèrie de consells: llevar-se i anar al llit sempre a les mateixes hores, evitar llargues migdiades i no fer activitats intenses dues hores abans d'anar a dormir i no prendre àpats importants a la nit. El doctor Jesús Pujol, metge de família i membre de la CAMFiC, afegeix que "l'ús de les tècniques de relaxació i prendre una infusió tranquil·litzant, com ara camamilla o til·la, poden ser un bon recurs".

El que també resalten els metges és que els medicaments per dormir només s'han de fer servir de manera puntual, perquè al cap de poques setmanes en desenvolupem dependència i el seu efecte es perd. També destaquen que els hàbits de dormir dels pares poden condicionar els dels fills.

De vegades, aquests problemes es manifesten de forma aguda durant un temps breu. En aquests casos sol anar vinculat a períodes d'estrès o a fets vitals que impacten el pacient. Però si el problema és crònic, un cop diagnosticat, es recomanen les mesures d'higiene del son combinades amb d'altres intervencions terapèutiques, psicològiques i farmacològiques.

Anar al contingut