Els manifestants van ocupar durant tot el dia l'estació de l'AVE a Girona (Reuters)
Els manifestants en el tall de l'estació de l'AVE a Girona el 8N (Reuters)
Barcelona

Foment demana declarar il·legal la vaga del 8N perquè va tenir "motius polítics"

La Intersindical-CSC diu que "tota vaga general és política" però que la van convocar per motius laborals

RedaccióActualitzat

A judici la Intersindical-CSC per la vaga general del 8 de novembre, que va tenir un seguiment desigual, condicionat sobretot pels talls de carreteres i de les vies de l'AVE a Girona.

Foment del Treball ha demanat que aquella aturada sigui declarada il·legal i ha reclamat al sindicat una indemnització de 100.000 euros per danys i perjudicis. Segons ha dit l'advocat del sindicat, no s'han identificat els danys ni qui són els perjudicats.

Controvèrsia sobre les motivacions

En el judici, que ja ha quedat vist per a sentència, Foment ha denunciat que no era una vaga laboral ,sinó per "motius polítics", i per això va intentar, sense èxit, aturar-la amb mesures cautelars.

L'organització ha invocat, a més, falta de legitimació del sindicat en comptar només amb un 0,4% de delegats i membres comitès empresa i administracions, segons les seves dades. Els sindicats majoritaris no es van adherir a la vaga.També han argumentat que es va vulnerar el procediment en no complir-se el termini de preavís.
 

 

Per part de la Intersindical, han assegurat que el que està en joc en aquest judici és el dret de vaga i que "tota vaga general és política". Amb tot, han puntualitzat que la van convocar per motius laborals, com el decret del govern espanyol que va facilitar el canvi de seu d'empreses o la suspensió de lleis socials del Parlament per part del TC.

L'advocat del sindicat ha defensat que sí que van complir els terminis i que van avisar la Conselleria de Treball amb els deu dies necessaris. També han rebatut que no siguin un sindicat representatiu al·legant que compten amb afiliats i membres de comitès a les quatre demarcacions catalanes.

La Intersindical i la fiscalia demanen que s'arxivi

El fiscal s'ha sumat a la petició de l'advocat de la Intersindical-CSC perquè s'arxivi la demanda en considerar que s'ha presentat per una via incorrecta, sense entrar a avalurar-ne el fons.

El ministeri fiscal entén que s'hauria d'haver presentat davant la jurisdicció contenciosa administrativa per vulneració de drets fonamentals. Des de Foment han respost que ja s'hi va acudir i que aquesta va dictaminar que corresponia a la social.

Suport dels independentistes

Els tres grups independentistes amb representació al Parlament -JxCat, ERC i la CUP- van expressar aquest dimarts el seu suport a la Intersindical-CSC per la demanda interposada per Foment. Van considerar-la un intent de "restringir i limitar el dret de vaga" dels treballadors. 

Aquest dimecres també els han mostrat el seu suport davant del Tribunal Superior de Justícia tant l'ANC com Òmnium Cultural.
 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut