Barcelona

Foment culpa el procés del "bloqueig" i Puigdemont replica que Espanya "no té projecte"

Gay de Montellà i el president de la Generalitat intercanvien impressions durant l'assemblea de la patronal catalana

RedaccióActualitzat

El president de Foment del Treball i el de la Generalitat discrepen en l'anàlisi de la situació actual de Catalunya i Espanya. Davant l'assemblea de la patronal, Joaquim Gay de Montellà ha atribuït el "bloqueig" de la política espanyola al procés sobiranista de Catalunya, i ha assegurat que els pactes que portarien a la formació de govern a Espanya "es troben amb la línia vermella d'una eventual convocatòria d'un referèndum a Catalunya".

En el mateix acte, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha replicat que la política espanyola "s'ha convertit en un problema" i ha alertat que Espanya és un país que "no sap on va, no té projecte i no sap donar resposta als desafiaments que té sobre la taula". Ha estat la seva primera intervenció davant de l'organització empresarial.  

Gay de Montellà culpa el procés

El responsable de Foment ha afirmat que el gir independentista de Catalunya ha portat al bloqueig a Espanya.

"El bloqueig de la política espanyola no seria tal sense el factor determinant del que s'anomena procés català que està sustentat per una majoria independentista al Parlament."

El president de Foment ha assegurat que el procés té conseqüències econòmiques: "Hi ha empreses que se'n van per raons fiscals; empreses que tenen un pla de contingència i alternatiu per si el procés independentista tira cap endavant o bé empreses que han previst el canvi de seu. Tot això és una realitat".

Gay de Montellà ha defensat una "reforma constitucional" que faci possible "l'encaix de Catalunya i Espanya". Tot i la crisi política, Foment destaca que "l'economia funciona".

Puigdemont replica que Espanya "no té projecte"

El president de la Generalitat ha contraposat la situació d'Espanya, amb el govern en funcions des del desembre, a la de Catalunya, que, diu, "té un projecte de país, una narrativa compartida i una àmplia base democràtica que sustenta el govern". En canvi, segons ell, la política espanyola genera desconcert.

"En aquestes condicions és difícil ser atractiu a ulls dels inversors estrangers. No hi ha res més desincentivador que un país que no sap on va, que no té projecte de país o no sap donar resposta als desafiaments que té a sobre de la taula."

Puigdemont, que al setembre se sotmetrà a una qüestió de confiança després que la CUP va vetar els pressupostos del seu govern, ha afegit que els inversors estrangers prefereixen els països que es fan "respectar" i que "defensa el seu teixit empresarial fins al final".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut