Estats Units 2016

Florida torna a ser clau en les eleccions dels EUA: si Trump hi guanya, podria ser president

Si Clinton recupera el districte de Maine, hi hauria empat

Actualitzat

Les últimes enquestes donen a la candidata presidencial demòcrata, Hillary Clinton, un avantatge d'entre 3 i 5 punts per sobre del republicà Donald Trump, però podria passar que el candidat republicà guanyés a Florida i que fos president per un vot electoral. En el complex sistema electoral dels Estats Units, a tots els estats, excepte Maine i Nebraska, el candidat que obté més vots s'emporta tots els delegats d'aquell estat, encara que només superi per un vot el seu adversari. Això fa que, de cara a guanyar les eleccions, sigui igual perdre per un vot que per un milió. El 2000, per exemple, George Bush va guanyar Al Gore per només 537 vots a Florida, menys que el 0,01%.

Davant d'aquest panorama incert, també podria passar, precisament, que Clinton recuperi el districte de Maine que ara mateix és de Trump. Si això passa, hi hauria empat: 269-269. Aquest possible empat se sabrà a les 2.00 de la matinada, la qual cosa pot provocar una mobilització de votants demòcrates a Nevada, encara dubtós, que tanquen els col·legis a les 4.00. En aquest sentit, els republicans ja han advertit als col·legis de Nevada que tanquin amb puntualitat. 

Els anomenats "swing states" són una de les claus que acaben decidint el guanyador de les eleccions. I, lògicament, també és allà on s'aboquen els candidats en les darreres setmanes de campanya. Els principals "swing states" o "estats frontissa" són, a banda de Florida, Ohio, Pennsilvània, Nevada, Iowa, Carolina del Nord, Nou Hampshire i Virgínia. Guanyar en la majoria d'aquests estats, principalment als que atorguen més delegats (Florida, Ohio i Pennsilvània), deixa un candidat pràcticament a les portes de la Casa Blanca.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut