Floquet de Neu era fins ara l'únic primat albí que havia existit (Reuters)
Floquet de Neu era fins ara l'únic primat albí que havia existit (Reuters)

Floquet de Neu, 15 anys de la mort del famós goril·la albí

El Floquet de Neu va morir el 24 de novembre del 2003, als 40 anys, per una greu afecció a la pell

RedaccióActualitzat

Aquest dissabte fa 15 anys que va morir el Floquet de Neu, l'únic goril·la albí conegut al món. Va arribar al Zoo de Barcelona l'any 1967 procedent de Guinea Equatorial amb Jordi Sabater i Pi, un dels millors primatòlegs del segle XX, que va comprar el goril·la el 1966.

Abans d'arribar al zoo, va viure 11 mesos al pis de l'Eixample del doctor Roman Luera i Carbó, aleshores veterinari del parc zoològic, i va acompanyar la família de vacances al Montseny i a Menorca.

 

 

El 24 de novembre del 2003, Floquet de Neu va morir per eutanàsia al Zoo de Barcelona per una greu malaltia de la pell. El goril·la blanc va viure gairebé 40 anys a la ciutat comtal i es va convertir en un símbol barceloní. Però també, en una atracció turística mundial, fins i tot algunes celebritats com Salvador Dalí o Amanda Lear el van visitar.

 


En els 36 anys que el Floquet de Neu va viure al Zoo de Barcelona, va tenir 21 fills amb tres femelles diferents: set amb l'Ndengue, nou amb la Bimvili i cinc amb la Yuma. L'any 1999 van néixer les dues primeres netes d'en Floquet de Neu, la Nimba i la Batanga, recull el zoo a la seva biografia.


El motiu del seu albinisme

Els científics van guardar una mostra de sang per investigar el secret del seu color. Fa cinc anys, un equip d'investigadors de la Universitat Pompeu Fabra van desxifrar el genoma del goril·la blanc i van aclarir el misteri del seu albinisme: l'endogàmia.

Segons Tomàs Marqués, un dels investigadors, els pares del Floquet eren oncle i neboda, i portadors d'una malaltia que afectava la producció de melanina. Els científics van descartar fer encreuaments genètics per motius ètics.

 

 

Floquet de Neu al cinema

Floquet de Neu ja era conegut a escala mundial, però la pel·lícula del director Andrés G. Schaer el 2011, va tornar a projectar la figura del mític goril·la blanc.

El film d'animació va arribar a països com Itàlia, Alemanya, Mèxic, la República Txeca, Eslovènia o Polònia, on va ser un èxit. L'argument de la pel·lícula tracta sobre l'acceptació de la diferència i la diversitat, en aquest cas encarnada en el color de pell de Floquet.

 

Anar al contingut