Barcelona

Firmat l'Acord Interprofessional que ha de servir per pactar els salaris i la flexibilitat horària

El document subscrit per CCOO, la UGT i les patronals Foment i Pimec estableix que els salaris haurien de tornar a pujar

RedaccióActualitzat

Les patronals i els sindicats majoritaris a Catalunya han firmat aquest divendres l'anomenat Acord Interprofessional, un document que fa uns dies ja els va avançar TV3, i que servirà de referència per a la negociació col·lectiva els pròxims dos anys. Aquest gran acord l'han subscrit CCOO i la UGT, per una banda, i les patronals Foment del Treball, Pimec i Fepime, per l'altra. El document serà el full de ruta que tindran els sindicats i empresaris en cada empresa per pactar la flexibilitat de jornades i horaris, i també salaris, que, segons el document, haurien de tornar a pujar i recuperar una part del terreny perdut.

Aquesta era la reflexió que feia Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO de Catalunya: "Recuperar drets, construir nous drets i trencar d'alguna manera la lògica de la devaluació salarial com a element de competitivitat." Segons Joaquim Gay de Montellà, president de Foment del Treball, "és especialment destacable el reconeixement del conjunt empresarial i sindical de la rellevància cabdal que té l'adopció de mecanismes de flexibilitat interna".

És un intent també per frenar els efectes de la reforma laboral imposada pel govern espanyol i fer que sindicats i patronals tornin a ser els que marquin el ritme de les condicions de treball. Ho explicava Josep Maria Álvarez, secretari general de la UGT de Catalunya: "Dóna una amplitud molt extensa per poder fer que els convenis siguin el veritable marc de relacions laborals del nostre país." L'acord també posa l'accent a potenciar el Tribunal Laboral de Catalunya o a intentar reduir les diferències salarials entre homes i dones.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut