Vitòria

Firma solemne al Parlament de Vitòria del pacte de govern PNB-PSE

Els dos partits esperen que l'acord, que inclou el debat entre dues forces diferents del dret a decidir, serveixi com a exemple a la resta de l'estat per debatre el model territorial

RedaccióActualitzat

El Partit Nacionalista Basc i el Partit Socialista d'Euskadi han format al Parlament basc, a Vitòria, l'acord de govern per als pròxims quatre anys.

Les dues formacions van aprovar aquest dilluns, per unanimitat, el pacte de coalició a què van arribar dissabte els líders dels dos partits. L'entesa entre el PNB i els socialistes bascos recull que el Parlament basc faci d'aquí vuit mesos un esborrany sobre una reforma de l'Estatut de Guernica i que després se sotmeti a referèndum. 

També han pactat que es pugui debatre en una ponència a la cambra basca sobre el dret a decidir, el reconeixement d'Euskadi com a nació i la millora de l'autogovern. Sempre amb la premissa del respecte a la llei vigent. La secretària general del PSE, Idoia Mendía, ha defensat aquest acord carregant contra les aspiracions independentistes de Catalunya.

"Enfront del diàleg de sords en què està Catalunya, enfront dels que busquen la desconnexió amb Espanya i enfront dels que només pretenen la humiliació dels nacionalistes, aquí, a Euskadi, plantegem una nova manera de parlar, de relacionar-nos i d'abordar els problemes, assumint la pluralitat i respectant la legalitat."

El pacte entre el PNB i el PSE, que tornarà a convertir Iñigo Urkullu en lehendakari, també fa una aposta per un final ordenat d'ETA i reclama la transferència de les competències de centres penitenciaris que afavoreixi l'acostament de presos al País Basc.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut