Un anunci de la campanya contra l'assetjament sexual a París
Un anunci de la campanya contra l'assetjament sexual a París

Fins a 1.500 euros de multa a França per ofenses sexistes al carrer

La coneguda com a llei Schiappa crea una nova infracció, l'"ofensa sexista", que podrà ser sancionada

Actualitzat

El govern francés imposarà multes d'entre 90 i 750 € per assetjament verbal al carrer o al transport públic. Aquest dimecres s'ha presentat el projecte de llei, que es votarà abans de l'estiu a l'Assemblea Nacional. Les sancions poden augmentar fins als 1.500 euros en cas que hi hagi circumstàncies agreujants i 3.000 per a reincidents.

El text, que es coneix com a llei Schiappa, pel nom de la seva autora, Marlène Schiappa, la viceministra d'Igualtat del govern francès, crea una nova infracció, "l'ofensa sexista", que permetrà sancionar els comentaris excessius. Segons Schiappa, la llei també vol servir com a element de dissuasió i d'implicació dels que en són testimonis.

"Aquesta també és una manera de fer reaccionar els testimonis d'aquests assetjaments al carrer, d'aquestes ofenses sexistes, i de fer-los intervenir, que diguin que les lleis de la República Francesa fan costat a la dona, que és la víctima d'aquestes ofenses sexistes o d'aquests assetjaments al carrer."

 

 

Schiappas explica que la pena s'agreujaria en cas de reincidència o si l'assetjament és en grup, una casuística que podria arribar a castigar-se amb 6 mesos de presó i 25.000 € de multa.

 

Què considera assetjament

L'Alt Consell per a la Igualtat, l'organisme consultiu creat per l'anterior president, François Hollande, que va engegar aquest projecte de llei, defineix l'assetjament a l'espai públic com:

"Manifestació que afecta el dret a la seguretat i limita l'ocupació de l'espai públic per les dones."

També considera que s'ha de penalitzar:

"Els gestos, les paraules o les pràctiques que generin un ambient intimidatori, hostil, degradant, humiliant o ofensiu."

I això inclou els xiulets o mirades insistents, que actualment no castiga la llei francesa.

Segons la consulta realitzada per aquest organisme el 2015, el 100% de les usuàries del transport públic han patit assetjament sexista i sexual almenys una vegada a la vida.

 

 

Agressions sexuals a menors

La llei també allarga de 20 a 30 anys la prescripció dels crims sexuals contra menors. És un temps addicional que té en compte el que s'anomena "amnèsia traumàtica", molt freqüent en les víctimes sotmeses a aquesta mena d'agressions, sobretot si són menors.

Aquesta mesura permet que les víctimes presentin demandes per abusos sexuals que van patir a la infantesa, però que no han estat capaces de recordar o de denunciar fins que són adultes.

Un altre article estableix l'edat de consentiment sexual als 15 anys. Per tant, tota penetració sexual a un menor de 15 anys constituirà delicte d'agressió sexual.

També s'amplia la definició d'assetjament per internet, o ciberassetjament, especialment quan es fa en grup.

El projecte de llei suggereix la formació d'agents de les forces de seguretat en la lluita contra el sexisme i adverteix que aquests comportaments, àmpliament tolerats, tenen conseqüències "en la salut, els desplaçaments i la vida social de les víctimes".

 

ARXIVAT A:
Assetjament sexual Feminisme
Anar al contingut