Hèlsinki

Finlàndia rep l'euroordre per detenir Carles Puigdemont

La justícia espanyola ha enviat la documentació addicional que reclamava la fiscalia de Finlàndia

RedaccióActualitzat

La policia finlandesa ha rebut aquesta passada nit  l'ordre europea de detenció de Carles Puigdemont cursada pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

A primera hora de la tarde de dissabte, l'Oficina Naciona d'Investigació de Finlàndia ha informat en un breu comunicat que, "en el cas que es localitzi aquesta persona", s'iniciaria "el procés normal de l'euroordre". La fiscalia d'Hèlsinki assegura que desconeixen on es troba en aquests moments Carles Puigdemont:

 


L'Oficina Nacional d'Investigació de Finlàndia havia informat aquest matí en un breu comunicat que les autoritats policials han entregat l'euroordre al fiscal i que "s'ha iniciat un intercanvi d'informació addicional amb les autoritats espanyoles".

El portaveu de l'Oficina d'Investigació de Finlàndia, Hannu Kautto, ha dit que "el procediment està encara incomplet" i que el fiscal considera que "falten algunes dades dades en l'ordre europea de detenció".

La justícia espanyola ja hauria enviat "aquesta informació" a Finlàndia, però els documents estarien redactats en castellà i han de traduir-se al finès perquè el fiscal pugui estudiar-la.

Segons Hannu Kautto, fins que les autoritats judicials de Finlàndia no rebin tota aquesta informació, no poden donar per fet que es donen les condicions necessàries per a la detenció de Puigdemont i la seva entrega a la justícia espanyola: 

 

"L'entrega o no a Espanya del senyor Puigdemont dependrà de la legislació finlandesa, espanyola i europea, ja que es tracta d'una ordre europea"

Es tracta, ha dit el portaveu de la fiscalia finlandesa, d'una qüestió "molt més complexa" que la simple denominació dels delictes perquè  "hi ha diferències de terminologia entre els codis penals dels diferents països".

"El fet que se l'acusi de rebel·lió no és informació suficient com per dir si és un delicte punible segons la legislació finlandesa. El fiscal, i més tard el tribunal podran determinar si existeix delicte i si hi ha factors que impedeixin l'entrega de l'acusat"

 

 

Hannu Kautto, portaveu de la fiscalia, ha reconegut que Finlàndia necessita que Espanya ampliï la informació que acompanya l'euroordre, especialment, en tot el que fa referència al delicte de rebel·lió

L'advocat del president Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, ha dit que el seu client no defugirà cap policia europea i que es personarà davant les autoritats policials: 

"El president Carles Puigdemont no ha defugit mai la justícia. Quan va marxar de territori espanyol no estava ni tan sols querellat. Tan aviat com es va rebre la querella ens vam oferir que declarés per videoconferència davant l'Audiència Nacional i l'Audiència ho va rebutjar; i quan es va cursar l'ordre europea de detenció es va posar en tot moment davant la justícia belga. Per tant, ara seguirà fent el mateix."

"Va ser la justícia espanyola qui en un moment va fer un càlcul estratègic de retirar l'euroordre perquè va témer que l'anàlisi d'una altra jurisdicció digués que els delictes tan greus que s'imputen, en particular el de rebel·lió, no fossin objecte d'aquest ordre europea d'entrega. Van oblidar que Espanya forma part de la Unió Europea."

Carles Puigdemont va arribar dijous a la capital finlandesa, on va fer divendres una conferència, i tenia previst abandonar el país aquest mateix dissabte per tornar cap a Brussel·les.

En una entrevista al diari "Hesingin Sanomat", Carles Puigdemont va assegurar que no té la intenció de "fugir" de Finlàndia i va assegurar que "si s'emet l'ordre europea de detencio, és igual en quin país estigui".

 

Notícia relacionada: Eurodiputats denuncien a la CE el "mal ús" de l'euroordre per part d'Espanya

ARXIVAT A:
Rebel·lióGovern empresonatArticle 155Procés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut