Finalitzen les obres de reforç del dic de recer del port de Sant Feliu de Guíxols

Finalitzen les obres de reforç del dic de recer del port de Sant Feliu de Guíxols

Finalitzen les obres de reforç del dic de recer del port de Sant Feliu de Guíxols

Actualitzat
Un instant durant la visita del conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, al port de Sant Feliu de Guíxols aquest divendres 1 de juliol del 2016. (Horitzontal)

Un instant durant la visita del conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, al port de Sant Feliu de Guíxols aquest divendres 1 de juliol del 2016. (Horitzontal)

ACN Sant Feliu de Guíxols.-El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha visitat aquest divendres les obres finalitzades de reforç del dic de recer del port de Sant Feliu de Guíxols, al Baix Empordà. El projecte, que ha suposat una inversió d'1,2 milions d'euros (MEUR), s'emmarquen dins del Pla d'inversions 2014-2017 de Ports de la Generalitat i s'han realitzat en quatre mesos, complint el termini previst. "El port és un pulmó d'activitat econòmica, turística i una peça molt ben encaixada en el funcionament de Sant Feliu de Guíxols", ha destacat Rull. Amb aquesta actuació finalitzen les obres destinades a millorar la funcionalitat del dic d'abric. Els treballs han servit per reforçar aquestes instal·lacions amb blocs de formigó que ajudaran a dispersar les onades quan hi hagi temporals, evitant que el mar afecti els edificis més propers del port. A més, també s'han urbanitzat els accessos, l'esplanada, el passeig i l'entorn de la llotja del port de Sant Feliu de Guíxols.

Durant la visita, el conseller ha destacat el paper rellevant dels ports catalans com a motors socioeconòmics de Catalunya i ha posat en relleu la importància que té la inversió pública per potenciar, modernitzar, integrar i fer més sostenibles les instal·lacions portuàries com les de Sant Feliu de Guíxols. "És una línia que impulsem a tots els ports: que siguin una continuació del municipi, un espai que la gent se'l senti molt directament com a seu", ha destacat. Les obres que s'han fet en aquest punt del Baix Emprodà han servit per reforçar una part del dic de recer amb la construcció d'una franja de blocs de formigó. La funció d'aquesta franja és que ajudi a dispersar i dissipar l'energia de les onades durant els temporals, evitant així que les ones sobrepassin el dic i afectin les instal·lacions nàutiques i el vial del port. La sèrie de blocs de formigó que s'han col·locat té 60 metres de longitud i 10 d'amplada. En total, s'han col·locat 430 blocs amb un pes de 26 tones cada un. El projecte va arrencar després d'analitzar com afectaven els temporals de llevant al dic exterior del port i la seva connexió amb la sortida de la riera que hi ha a la zona. Segons els càlculs dels experts, en els últims 100 anys s'han registrat onades de fins a 6 metres en aquest punt durant els temporals. L'actuació que s'ha portat a terme ha comptat amb les informes favorables mediambientals dels organismes implicats i, paral·lelament, també s'ha reforçat la primera alineació del dic de recer per incrementar-ne la funcionalitat i la seguretat del port. A més, també s'han urbanitzat els accessos, l'esplanada, el passeig de l'espatller, el vial i l'entorn de la llotja per integrar millor tot el port dins de la vila. L'actuació va arrencar amb l'enderroc de l'antic edifici de Protecció Civil i el local de la Nàutica Sant Feliu. En el lloc que ocupaven aquests dos edifici s'ha creat una nova esplanada, que va des de les instal·lacions del Club Nàutic fins al camí de Ca la Jonca. S'han millorat les dues voreres d'aquesta zona, s'han instal·lat els senyals necessaris i s'ha canviat l'enllumenat del passeig elevat sobre l'espatller per unes làmpades LED per millorar l'eficiència energètica. També s'han instal·lat nous punts de llum a la nova esplanada.