Nova York

Finalitza el termini d'un mes donat per l'ONU sense que l'Iran hagi acceptat suspendre el seu programa nuclear

El termini d'un mes donat a l'Iran pel Consell de Seguretat de l'ONU perquè suspengui les seves activitats nuclears finalitza avui sense que Teheran hagi fet marxa enrere. Per contra, el president iranià, Mahmud Ahmadinejad, ha tornat a desafiar la comunitat internacional repetint que el seu país no renunciarà mai a l'enriquiment d'urani. Coincidint amb l'expiració del termini, el director general de l'AIEA, Mohamed el-Baradei, presentarà un informe en què s'indicarà si Teheran s'ha conformat o no a les exigències de l'ONU. Els Estats Units i la UE volen una resposta ferma a la negativa de l'Iran, mentre que Rússia i la Xina prefereixen mantenir l'opció diplomàtica de més negociacions.

Actualitzat

Després de la negativa de l'Iran a suspendre el seu programa nuclear i d'haver exhaurit el termini donat per les Nacions Unides, la pilota torna a estar a la banda del Consell de Seguretat, que continua dividit sobre les mesures a prendre.

Els Estats Units i França -aquesta en nom de la Unió Europea- estan preparant un esborrany de resolució molt més coercitiu cap a l'Iran i volen que aquest es debati al més aviat possible. És per això que ja han demanat una reunió del Consell de Seguretat per dimecres de la setmana vinent per discutir l'informe del director de l'AIEA, Mohamed el-Baradei, i la resposta que s'ha de donar.

Un diplomàtic francès ha dit que s'està treballant sobre un text concret que preveu fer "obligatori" per a l'Iran la suspensió completa de totes les seves activitats de producció de materials fusibles. A més a més, americans i francesos volen que la nova resolució es remeti al capítol 7 de la Carta de les Nacions Unides, que és el que fa referència a les amenaces contra la pau i els actes d'agressió i que autoritza, en última instància, l'ús de mesures coercitives, incloses les militars. Segons el diplomàtic francès, la referència al capítol 7 no implica "automàticament" el recurs a la força, però deixa clar el caràcter obligatori de la resolució.

Rússia i la Xina, que tenen dret de veto en el Consell de Seguretat, refusen entrar en aquesta lògica i no volen acceptar cap document que s'assembli a un ultimàtum.

Aquest dijous, a Sofia, la capital de Bulgària, on s'ha celebrat una reunió de ministres d'Afers Estrangers de l'OTAN, hi han sopat la secretària d'Estat nord-americana, Condoleezza Rice; el secretari general de l'OTAN, Jaap de Hoop Scheffer, i el cap de la diplomàcia de la UE, Javier Solana. El "sopar transatlàntic" s'ha centrat en la crisi iraniana. 

Rice ha dit que el Consell de Seguretat de l'ONU ha de demostrar la seva "credibilitat" i adoptar accions contra l'Iran per la seva negativa a complir els requisits de la comunitat internacional. "Els Estats Units consideren que per ser creïble el Consell de Seguretat ha d'actuar", ha dit la secretària d'Estat nord-americana. 

Anar al contingut