El president, Carles Puigdemont
El president, Carles Puigdemont
Barcelona

Puigdemont no contesta ni "sí" ni "no" i ofereix 2 mesos de diàleg per obrir una negociació

Puigdemont demana a Rajoy que es concreti tan aviat com sigui possible una reunió plegats i que "es reverteixi la repressió contra el poble i el govern de Catalunya"

RedaccióActualitzat

Resposta del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al requeriment del govern espanyol. No ha contestat ni "sí" ni "no" al requeriment de si ha declarat la independència, només referma la seva aposta pel "diàleg, la negociació i l'acord" i, en aquest sentit, ofereix 2 mesos de diàleg per obrir una negociació.

"Proposta honesta per trobar una solució a la relació entre l'estat espanyol i Catalunya que està bloquejada des de fa anys (...). La prioritat del meu govern és buscar amb tota la intensitat la via del diàleg. Volem parlar, com ho fan les democràcies consolidades, sobre el problema que planteja la majoria del poble català que vol emprendre el seu camí com a país independent en el marc europeu."

El president apunta que la suspensió del mandat polític sorgit de les urnes el dia 1 d'octubre és una mostra clara de la voluntat de trobar una solució i no l'enfrontament. Afegeix que la proposta de diàleg és sincera i honesta i parla d'un període de 2 mesos on el principal objectiu és emplaçar al diàleg i que totes les personalitats i institucions que s'han interessat pel camí de la negociació tinguin oportunitat d'explotar-lo.

"La nostra proposta de diàleg és sincera i honesta. Per tot això, durant els pròxims dos mesos, el nostre principal objectiu és emplaçar-lo a dialogar i que totes aquelles institucions i personalitats internacionals, espanyoles i catalanes que han expressat la seva voluntat d'obrir un camí de negociació tinguin l'oportunitat d'explorar-lo. Comprovarem d'aquesta manera el compromís, de cada una de les parts, a trobar una solució acordada."

Acaba la carta a Mariano Rajoy amb dues peticions. La primera, que "es reverteixi la repressió contra el poble i el govern de Catalunya". En aquest apartat recorda que aquest dilluns tornen a estar citats a l'Audiència el major dels Mossos i els líders de l'ANC i Òmnium. I afegeix:

"La nostra proposta de diàleg és sincera, malgrat tot el que ha passat, però lògicament és incompatible amb l'actual clima creixent de repressió i amenaça."

La segona petició és que es concreti tan aviat com sigui possible una trobada que permeti avançar en acords. El president Carles Puigdemont afirma que "amb bona voluntat, reconeixent el problema i amb una reunió cara a cara es pot trobar el camí de la solució".

"Concretem, tan aviat com sigui possible, una reunió que ens permeti explorar els primers acords. No deixem que es deteriori més la situació. Amb bona voluntat, reconeixent el problema i mirant-lo de cara, estic segur que podem trobar el camí de la solució."

En qualsevol cas, per Puigdemont, "acceptar la realitat és el camí per resoldre els problemes".

1508133297552 by Moderador Noticies Web on Scribd

 

Poc després de fer-se pública la resposta, Xavier García Albiol ha respost que Puigdemont és un "inconscient que pretén rebentar-ho tot".

 

Nova setmana decisiva

A les 10 del matí s'acabava el primer termini fixat per La Moncloa. Dimecres i dijous hi ha previst un ple extraordinari al Parlament, però encara queda un compte enrere: dijous s'acaba el termini en què s'exigeix a la Generalitat cessar qualsevol actuació del procés constituent. Si la resposta a tot plegat no convenç Rajoy -que ja ha advertit que no acceptarà la més mínima ambigüitat en la resposta-, el pas següent és activar l'article 155. Una decisió que s'adoptarà en un Consell de Ministres programat per divendres, que es podria avançar a dijous. Tot i això, seria el Senat qui l'hauria d'aprovar per majoria.

Davant una llei que no especifica què suposa aplicar aquest article, fonts pròximes al PP i La Moncloa descarten un govern de concentració que substitueixi l'actual govern català. Una de les possibilitats apunta a canviar el president de la Generalitat pel delegat del govern espanyol, Enric Millo. A més, podrien ser intervingudes conselleries clau, com ara Interior, Ensenyament i Presidència. Les mateixes fonts, en canvi, diuen que la conselleria d'Economia podria no quedar afectada.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut