París

Fillon guanya la primera volta de les primàries de la dreta francesa i Sarkozy en queda fora

L'exprimer ministre, que s'ha imposat clarament, disputarà diumenge que ve amb Alain Juppé ser el candidat a l'Elisi el 2017

RedaccióActualitzat

François Fillon, amb un 43,7%, i Alain Juppé, amb un 27,8%, són els guanyadors de les primàries de la dreta francesa. Nicolas Sarkozy ha quedat en tercer lloc, amb un 21,7% dels vots.

François Fillon, guanyador de la primera volta, ha parlat dels valors de la dreta i de l'orgull de França.

"Pertot arreu, els meus compatriotes m'han manifestat la voluntat de canvi davant d'un sistema burocràtic que els roba l'energia. Pertot arreu m'han manifestat la voluntat d'autoritat. Pertot arreu m'han manifestat el desig de ser respectats com a francesos. El meu projecte desencadenarà una nova esperança. Porto amb mi els electors de la dreta i del centre que volen la victòria dels seus valors. I tinc la convicció que res no pot aturar una nació que s'aixeca amb orgull."

Alain Juppé, que ha quedat segon, i, per tant, serà el contrincant de Fillon en segona volta, ha declarat que no es rendeix i s'ha manifestat partidari de lluitar contra l'extrema dreta del Front Nacional.

"He decidit continuar la lluita. Crec més que mai que el poble de França s'ha d'unir per girar full, per apaivagar el país i per combatre el Front Nacional."

Sarkozy ha reconegut la derrota i diu que votarà a Fillon, diumenge, en la segona volta.

"Els electors que m'han donat la confiança són lliures de decidir. No obstant, jo els demano que no abracin mai la veu dels extrems. França es mereix molt més que la tria del pitjor. Siguin els que siguin els desacords que hi he tingut en el passat, em sembla que François Fillon és qui millor ha entès el repte que encara França. Jo, per tant, votaré per ell en la segona volta de les primàries."

Aquests resultats es desprenen d'una jornada electoral amb rècord de participació en unes primàries a França.

Més de quatre milions de persones han anat a votar per escollir entre els set aspirants que es disputaven la candidatura de la dreta francesa a les eleccions presidencials de l'any que ve.

El 2011, en l'únic precedent semblant en participació d'un gran partit a França, 2,6 milions de persones van prendre part en la primera volta de les primàries socialistes.

Les primeres primàries de la dreta

Era la primera vegada que la dreta francesa feia primàries. Fins ara, només n'havien fet l'esquerra i els ecologistes. Avui es feia la primera volta, i la setmana que ve, els francesos podran triar entre els dos primers. A tot el país hi havia més de deu mil locals per anar-hi a dipositar el votar. Hi podien participar tots els francesos en edat de votar que, a més, haguessin pagat dos euros i haguessin firmat una declaració que deia que comparteixen els valors republicans de la dreta i el centre.

Entre els set candidats hi havia l'expresident Nicolas Sarkozy i els exprimers ministres Alain Juppé i François Fillon. Eren els tres que tenien més possibilitats, i representen tres dretes diferents: mentre que Fillon preconitza una revolució liberal, Juppé vol una reforma decidida, però menys brutal, i Sarkozy insisteix a abaixar els impostos per rellançar l'economia.

El que guanyi en la segona volta de la setmana que ve té moltes possibilitats d'acabar sent el pròxim president de la República.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut