París

Fillon, candidat de la dreta francesa a l'Elisi

L'exprimer ministre de Sarkozy obté el 67% dels vots i el centrista Juppé, el 33%

RedaccióActualitzat

El conservador François Fillon, exprimer ministre de Nicolas Sarkozy, ha guanyat amb avantatge les primàries de la dreta francesa a les eleccions presidencials del 2017. François Fillon ha aconseguit el 67% dels vots, mentre que l'exprimer ministre Alain Juppé n'ha obtingut el 33%.

Les propostes de Fillon, més a la dreta que les de Juppé, han atret els vots que havien apostat per Sarkozy. Partidari de retallades en la despesa pública, d'augmentar la jornada laboral i d'eliminar mig milió de places de funcionaris, Fillon s'erigeix sense complexos com a ferm candidat contra Marine Le Pen.

Fillon ha declarat poc després de saber-se els resultats que l'han fet guanyador:

"Ara he de convèncer tot el país que el nostre projecte és l'únic que pot aixecar-lo."

"Assumiré un repte inusual per a França: dir la veritat i canviar completament el seu 'software'."

Les manifestacions de goig i eufòria no s'han amagat al quarter general de Fillon, mentre que els portaveus oficials de Juppé han acceptat públicament la derrota.

Participació superior en la primera volta

Els col·legis electorals han tancat a les 7 de la tarda i ha començat el recompte dels vots. La participació ha estat de 4,5 milions de persones, xifra lleugerament superior a la de la primera volta.

El liberal François Fillon, que va aconseguir el 44% dels vots en la primera volta, era el candidat favorit, al davant del centrista Alain Juppé. Fillon ofereix un perfil clarament liberal i conservador, i Juppé és més moderat i centrista. Tots dos exprimers ministres proposaven abaixar l'impost de societats i apujar l'IVA, retallar les prestacions socials i reduir el nombre de funcionaris.

On hi havia més diferències en les propostes dels dos candidats és en política exterior. François Fillon proposava una aliança amb Rússia i l'Iran contra Estat Islàmic, que Juppé rebutja.

La primera volta de diumenge passat

Diumenge passat, més de 4.300.000 de francesos van participar en la primera volta de les primàries. La disputa entre els líders de la dreta francesa, que arriba per primer cop a unes primàries per triar el seu candidat, ha aixecat un gran interès a tot el país: l'últim debat televisat, que es va fer dijous, va tenir una audiència de més de 8 milions de teleespectadors

Nicolas Sarkozy, que també es presentava a aquestes primàries, va perdre tota capacitat de ser escollit diumenge passat. Després de la desfeta, l'excap d'estat va anunciar que el seu vot seria per a François Fillon. 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut