El pedagog i impulsor de la cultura catalana Joan Triadú, en una imatge d'arxiu (Foto: ACN)
El pedagog i impulsor de la cultura catalana Joan Triadú, en una imatge d'arxiu (Foto: ACN)
Barcelona

Figures de la cultura i la política catalana recorden Joan Triadú com un "gran mestre"

Grans personalitats de la cultura i la política catalana han lamentat la mort de Joan Triadú, l'impulsor d'Òmnium cultural, mort als 89 anys i recorden totes les seves facetes dins del món de la cultura com a poeta, pedagog, crític literari i impulsor cultural. En destaquen el seu compromís i la defensa de la cultura catalana, sobretot durant els anys del franquisme, i els seus valors humanistes. Tots el consideren un "gran mestre".

Actualitzat
La Generalitat ha lamentat la pèrdua de Joan Triadú en un comunicat on destaca que va ser una persona "clau" en la recuperació cultural catalana durant la dictadura franquista, i es va convertir "en un dels principals activistes en aquest camp" des de la clandestinitat.

El president de CiU, Artur Mas, ha volgut recordar Triadú com una persona i un català "de primeríssima fila". Durant la seva visita a EsadeCreapolis, a Sant Cugat del Vallès, Mas ha destacat la faceta de pedagog de l'escriptor, que va ajudar al talent i la formació de moltes persones.

Muriel Casals també ha lamentat la mort del poeta i pedagog. La presidenta de l'associació Òmnium Cultural, de la qual Triadú va ser-ne assessor cultural, secretari tècnic i membre de la junta directiva, l'ha definit com un "gran mestre". Casals ha subratllat la seva capacitat de mantenir "la flama de la cultura catalana" durant el franquisme i la seva defensa de la cultura catalana. Per Casals, Triadú era una autoritat per afirmar que "la literatura catalana és una de les millors literatures europees".

Des de l'Institut d'Estudis Catalans, Josep González-Agàpito, secretari de la secció de Filosofia i Ciències Socials, ha volgut destacar la tasca de Joan Triadú en la recuperació de la llengua, la cultura i l'educació catalana. Els valors humanistes del poeta han estat recordats per González-Agàpito, qui ha recordat que Triadú creia en l'educació com un "remar contra corrent".

El director de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol Izquierdo, ha recordat el crític català com un "gran lector i un gran mestre dels lectors". Izquierdo va tenir Triadú com a mestre de literatura a COU i recorda com els parlava de les obres més remarcables del segle XX sempre arrelat en la tradició catalana i sense prejudicis.

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol també ha recordat Joan Triadú com el seu "mestre" en una conferència, titulada "Reptes de futur", a Girona, sobre la relació entre Catalunya i Espanya.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut