L'Havana

Fidel Castro renuncia a la presidència de Cuba

Fidel Castro renuncia a tornar a ocupar la presidència de Cuba. En un comunicat publicat al diari "Granma", Castro dóna les gràcies a tots aquells compatriotes que el van escollir com a diputat a les passades eleccions, però afirma que "no aspirarà ni acceptarà el càrrec de president del Consell d'Estat i comandant en cap". Fidel Castro afirma que molts van alegrar-se en saber que deixava la presidència i tenia problemes de salut. "Era incòmoda la meva posició davant l'adversari que va fer tot el que era imaginable per desfer-se de mi i en res m'agradava complaure'l. El meu desig va ser sempre complir amb el meu deure fins l'últim alè. És el que puc oferir. No m'acomiado. Continuaré escrivint i seré una arma més amb la qual es podrà comptar", conclou Castro al final del seu article.

Actualitzat
Fidel Castro es retira als 81 anys i deixa la presidència de l'illa caribenya després de 49 anys dirigint-la. Aquest anunci té lloc pocs dies abans que es constitueixi el Parlament cubà, cambra que ha d'escollir el nou govern. Després que Castro hagi comunicat la seva "jubilació", tot apunta que serà el seu germà Raúl qui liderarà l'exeuctiu com ja fa des que el líder cubà va ser hospitalitzat fa 19 mesos.

A l'article publicat aquest dimarts al diari "Granma", el comandant ha elogiat la validesa del seu germà per portar la presidència de Cuba i ha remarcat que ocupa aquest càrrec per mèrits propis. També fa referència a tots els rumors arran de la seva operació. Castro explica com li va afectar el fet que, en saber-se que estava malalt, molts a l'exterior veiessin com definitiva la seva retirada.

Com ja va fer en missatges anteriors, assegura que no s'ha aferrat al càrrec i que la seva intenció era que el país millorés gràcies a la seva experiència, en cap cas impedir que les noves generacions poguessin avançar. Reitera que ha mantingut la promesa de ser president de Cuba sempre que estigués en les condicions òptimes per entregar-se totalment i admet, que en els darrers mesos, la seva salut li ho ha impedit.

Fidel Castro afirma que va ser molt cautelós a l'hora de permetre la difusió de notícies sobre el seu estat de salut per "evitar il·lusions que, en el cas d'un desenllaç advers, portarien notícies traumàtiques al poble en mig de la batalla". Amb aquestes paraules, deixa entreveure que ha passat per moments de risc i que podria haver mort. Aquesta actitud de proteccionisme està justificada, segons el dirigent cubà, perquè volia preparar el poble "psicològicament i políticament" per la seva absència.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut