L'Havana

Fidel Castro parla per primer cop d'una possible retirada

Fidel Castro ha parlat per primera vegada en públic d'una possible retirada. En una carta que ha llegit aquesta matinada la televisió cubana, Castro ha afirmat que no posarà traves a la sortida de "líders més joves" i que el seu deure "elemental és no aferrar-se" al poder. D'aquesta manera, es podria entendre que no tornarà al poder, que ja va cedir al seu germà Raúl, en un altre gest inèdit. La carta ha suposat una nova aparició del veterà dirigent cubà, que té 80 anys i que està desaparegut de l'escena pública des de fa 16 mesos arran de l'operació intestinal a què es va haver de sotmetre.

Actualitzat
El missatge de Fidel Castro s'ha difós al programa de la televisió cubana "Mesa redonda". "El meu deure elmental no és aferrar-me als càrrecs, ni molt menys posar traves a persones més joves, sinó aportar experiències i idees" que tindran un "valor modest que provindrà de l'època excepcional que m'ha tocat viure", subratlla la carta. Al text, el líder cubà fa referència a la recent cimera de Bali sobre el canvi climàtic.

Cuba està immersa en un procés electoral que acabarà el primer trimestre de l'any que ve amb l'elecció de la nova Assemblea Nacional del Poder Popular, la designació del nou Consell d'Estat i de Ministres, que presideix Fidel.

Tot i la seva edat i el fet d'estar apartat de la vida pública per una malaltia intestinal, Castro va ser designat com a candidat per Santiago de Cuba per les eleccions al Parlament. La nominació no implica que renovi automàticament al càrrec.

El 31 de juliol del 2006, Fidel va delegar poders provisionalment en el seu germà Raúl, primer vicepresident i ministre de les forces armades. Des de llavors, diversos alts funcionaris han manifestat que reelegirien el cap de la revolució per dirigir Cuba. Amb la carta d'aquesta matinada, però, s'obren més dubtes sobre aquest eventual retorn.

Fidel Castro no apareix en públic des del 26 de juliol de l'any passat. Durant tot aquest temps, però, ha participat en la política mitjançant articles i reflexions sobre temes internacional. L'última intervenció pública va ser a l'octubre, al programa "Aló presidente" que el president veneçolà i amic de Fidel, Hugo Chávez, va fer des de Santa Clara, al centre de l'illa.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut