L'Havana

Fidel Castro fa 83 anys quan Cuba es troba immersa en la major crisi econòmica dels últims anys

El líder cubà, Fidel Castro, fa aquest dijous 83 anys. Es tracta del quart aniversari des que una malaltia intestinal el va apartar de la presidència i la vida pública i ho celebra quan l'illa es troba en el moment de recessió més important des que es van acabar els subsidis de la Unió Soviètica ara fa 20 anys. Cuba viu una forta crisi econòmica aguditzada per la situació internacional, l'efecte dels ciclons i una deficient planificació agrària, segons ja va reconèixer fa uns dies el seu germà i president Raúl Castro.

Actualitzat
No s'esperen grans celebracions de l'efemèride en un país amb els prestatges buits a les botigues. Tot i això, no li faltaran els regals, com un "Diccionari de pensaments" amb 1.978 cites dels seus discursos i entrevistes, que es va presentar dissabte a l'Havana, o l'exposició que uns 30 artistes han dedicat a l'aniversari del mandatari a Camagüey.

I és que Fidel continua sent el líder de la revolució cubana d'ara fa 50 anys, té una important influència en el govern i sobre els 11,2 milions de cubans, malgrat abandonar el poder i canviar el seu característic uniforme verd oliva per la roba esportiva. A més, encara és el primer secretari del Partit Comunista, l'únic del país, davant del seu germà Raúl, que n'és el vicesecretari.

La celebració arriba quan l'illa es troba en una forta crisi econòmica aguditzada per la situació internacional, l'efecte dels ciclons i una deficient planificació agrària. Així ho va reconèixer el president Raúl Castro en l'acte oficial de commemoració del 56è aniversari de la Revolució aquest mes. Raúl va fer un discurs davant desenes de milers de persones centrat en els plans per pal·liar la crisi. Un dels punts forts del seu programa és que els cubans tornin a conrear els camps per així dependre menys de les importacions. Cuba importa el 80% dels aliments que consumeixen els 11 milions d'habitants de l'illa.
Anar al contingut