Els exdirectius de Ferrovial Pedro Buenaventura i Juan Elizaga
Els exdirectius de Ferrovial Pedro Buenaventura i Juan Elizaga
Barcelona

Ferrovial nega "rotundament" haver-se servit de la influència de CDC a canvi d'obra pública

Buenaventura i Elizaga neguen conèixer ni Osàcar ni Torrents i el segon assegura que els diners aportats al Palau eren per a patrocinis i no tenien res a veure amb obra pública

RedaccióActualitzat

Després que Fèlix Millet i Jordi i Gemma Montull els van acusar de pagar comissions als exdirigents del Palau de la Música i a l'antiga Convergència a canvi d'obra pública, declaren davant del tribunal del cas Palau els exdirectius de la constructora Ferrovial. El contracte de patrocini era d'11 milions d'euros, però el fiscal creu que 6,6 van anar a CDC.

En aquest sentit, el primer a declarar, l'exdirectiu Pedro Buenaventura, ha negat rotundament haver-se aprofitat de la influència de Convergència per beneficiar-se de l'adjudicació de l'obra pública a Catalunya:

"Fiscal: 'Es va servir Ferrovial de la influència de CDC per obtenir fluxos d'adjudicació de Catalunya?' Buenaventura: 'Rotundament, no'."

En la mateixa línia, el també exdirectiu Juan Elizaga ha sentenciat:

"Mai hem pactat res amb Convergència per beneficiar-nos de l'adjudicació d'obra pública."

Tots dos han afirmat que no es van reunir mai amb els extresorers Carles Torrents ni amb Daniel Osàcar. Així ho ha explicitat Buenaventura:

"Mai hi he tingut cap reunió, ni els he conegut. Mai hi he tingut ni una conversa. Ho nego rotundament."

 

Elizaga diu que els diners que va posar al Palau eren per a patrocinis

Elizaga ha assegurat que els diners que la constructora va posar al Palau de la Música eren per a patrocinis i no tenien res a veure amb obra pública. El directiu ha explicat que negociava amb Montull les factures i els pagaments de patrocinis i amb Garicano la firma de contractes i que des del 2002 supervisava si es complien els patrocinis, però no els pagava. L'exdirectiu també es va entrevistar amb Montull, ha explicat, per les entrades del Palau.

Buenaventura, per la seva banda, ha justificat que les nombroses reunions amb Fèlix Millet van ser per les obres del Petit Palau, de gran complexitat, i que es van allargar:

"Les meves reunions amb Millet, en un percentatge elevadíssim, eren per les obres del Petit Palau. Obres molt complexes i això es va traduir en molts problemes."

Buenaventura ha admès que el cap de zona li va dir que Millet tenia "contactes" que podien ajudar a aconseguir obra, però ha negat haver parlat amb Millet de l'adjudicació de l'obra del Pavelló Municipal de Sant Cugat per 4 milions d'euros. Això sí, ha manifestat que "l'obra estrella" de les obres a Catalunya era la línia 9 del metro de Barcelona.

Tot i reiterar que la factura del Palau "era una més", ha assegurat que ell "no avalava ni firmava cap factura del Palau. "Mai cap factura passava per la meva taula", ha afegit.

Buenaventura ha afirmat que "el senyor Millet pressionava" perquè Ferrovial patrocinés més concerts perquè necessitava liquiditat. També ha explicat que les relacions amb Jordi Montull i Rosa Garicano van estar justificades pel concert inaugural després de les obres de rehabilitació.

Buenaventura diu que patrocinar el Palau els donava prestigi

Després de reconèixer que Ferrovial tenia diversos patrocinis, però que no en recordava el gruix, Buenaventura ha començat la declaració assegurant que patrocinar el Palau donava prestigi a l'empresa i en fomentava la implantació a Catalunya. El directiu ha explicat que, quan va arribar al càrrec, es va trobar l'acord de patrocini al Palau i que no es va plantejar revocar-lo, perquè era un pacte que venia del 92, perquè s'havien de fer uns obres de rehabilitació i, arran de l'acord, el Palau havia de demanar-los oferta pels serveis i obres, la qual cosa els interessava "no tant a nivell econòmic", 11 milions d'euros, sinó per les característiques de l'edifici, Patrimoni de la Humanitat, i perquè en tots els anuncis del Palau apareixien els membres d'honor, entre ells els de Ferrovial. També ha destacat que molts membres i clients de Ferrovial volien visitar l'edifici. "Un altre tema important era el de visites", ha dit sobre aquesta qüestió.

L'exdirectiu Juan Elizaga ha refermat Buenaventura i ha afirmat que volien beneficiar-se del prestigi del Palau per implantar-se a Catalunya:

"El Palau tenia molt prestigi i això ens anava bé per donar a conèixer la nostra marca a Catalunya."

Aquest dijous, Daniel Osàcar, extresorer de Convergència, va acusar en el judici Fèlix Millet i els Montull de voler-se justificar per aconseguir beneficis del tribunal, i d'haver-lo acusat amb falsedats. Osàcar va assegurar que no sabia res de Ferrovial ni coneixia els responsables de la constructora citats a declarar en el judici. Els Montull han acusat l'antiga Convergència de fer-los arribar factures falses per camuflar el pagament de comissions il·lícites.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut