Barcelona

Fernàndez: "Hi ha un conflicte entre la legitimitat d'un poble i la cultura de la Santa Inquisició"

La diputat de la CUP considera que els mals de Catalunya són a causa de l'austeritat procedent d'Europa i alerta que després de la crisi en vindrà una altra. Fernàndez també s'ha referit a diversos casos de corrupció i ha acusat el govern de no aplicar les reformes per combatre-la.

RedaccióActualitzat
El diputat de la CUP David Fernàndez ha començat la seva intervenció referint-se a qüestions econòmiques. Fernàndez atribueix "tots els mals" que pateix el país a l'austeritat procedent d'Europa. Però la crisi, segons Fernàndez, no va començar el 2008, sinó amb Reagan i Thatcher. "L'estratègia del capital és colonitzar l'Estat" i posar-lo "al servei dels mercats. La fórmula per fer-ho és" que les multinacionals entrin al sector públic.

El diputat de la CUP ha fet una radiografia de la situació econòmica. Hi ha "tres milions de pobres i 1,4 milions de ciutadans a l'atur. Es produeixen 72 desnonaments diaris i 87 acomiadaments" (...) Càritas ha augmentat un 9% l'atenció a les persones". "Quina lliçó de moral ens donem a nosaltres mateixos quan som un país que clava un 21% d'IVA, però el rebaixa al capitalisme ludòpata a un 10%?", s'ha preguntat Fernàndez. "Hem entrat en una dinàmica de la gran divergència, de la desigualtat. Mai tan pocs han robat a tants en tan poc temps."

Després de la crisi, ve més crisi, ha assegurat Fernàndez. En el seu torn de rèplica, el president Mas ha afirmat que "després de la crisi, no ve el paradís obert. Una vegada hem tocat fons, comença el camí de com ens recuperem, quant de temps triguem a recuperar-nos i on arribem".

Sobre el dret a decidir, Fernàndez aposta per la "desobediència civil perquè no es poden posar portes a la llibertat del poble". "Alliberar un país no és pas fàcil. Requereix d'intel·ligència i coratge". "El procés l'ha iniciat la gent i el materialitzarà la gent". La CUP considera que no es pot establir una negociació amb el PP. "Hi ha un conflicte entre la legitimitat d'un poble i la cultura de la Santa Inquisició de negar el dret a decidir", ha afegit Fernàndez. El president de la Generalitat li ha respost que el govern de Madrid ha estat escollit pels ciutadans i "hem d'esgotar el diàleg encara que no doni fruits".

Sobre l'encaix de Catalunya a Europa, uns dels temes que més s'han comentat aquests dies, Fernàndez ha afegit que tant pel procés sobiranista com per motius econòmics, "la UE és part del problema, no pas la solució. És un projecte d'imposició neoliberal. Que el procés d'independència ens faci fora d'aquí".

David Fernàndez també ha fet referència a la corrupció. "La Generalitat ha acordat la no entrada de Pallerols a la presó. Els dirigents de FGC que van ficar la mà a la caixa van tenir un tracte d'escàndol. Nuñez i Navarro, condemnat a 12 anys", encara està en llibertat. I Fèlix Millet, "que es deu estar prenent un Dry Martini".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut