El ministre de l'Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz
El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz
Madrid

Fernández Díaz diu que atorgar el tercer grau a Uribetxeberria va ser "molt dolorós" però que no fer-ho hauria estat "prevaricació"

En una roda de premsa amb el seu homòleg búlgar, Tsvetan Tsvetanov, el ministre espanyol ha dit que "s'ha complert la llei, encara que ens faci mal haver hagut de prendre aquesta iniciativa, però si no l'haguéssim pres hauríem caigut en prevaricació".

RedaccióActualitzat
El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha afirmat que la decisió d'aplicar el tercer grau al pres etarra Josu Uribetxeberria Bolinaga ha estat "molt dolorosa" però que obeeix a "l'imperi de la llei" i no fer-ho hauria estat "prevaricació". En una roda de premsa amb el seu homòleg búlgar, Tsvetan Tsvetanov, el ministre espanyol ha dit que "s'ha complert la llei, encara que ens faci mal haver hagut de prendre aquesta iniciativa, però si no l'haguéssim pres hauríem caigut en prevaricació".

"El primer a qui produeix malestar aquesta decisió és a mi mateix", ha afirmat el ministre. Fernández Díaz ha afegit que "és legítim discrepar de la llei" però que el seu departament l'ha de complir perquè "no fer-ho desnaturalitza l'estat de dret". "I si no ens agrada, que es canviï la llei", ha sentenciat.

El ministre ha remarcat que la decisió no agrada a l'executiu del PP. "No governem amb els sentiments, sinó amb la llei", ha subratllat, conscient que hi ha hagut crítiques tant des del seu partit com des de les víctimes del terrorisme, que van ser informades de la decisió abans que es fes pública.

Precisament, un grup de víctimes d'ETA ha anunciat que farà vaga de fam si, finalment, l'Audiència Nacional excarcera el pres d'ETA, una decisió que no se sabrà fins a final d'agost o principi de setembre.

Segons Fernández Díaz, que ha recordat que els metges han diagnosticat que el càncer que té el pres és irreversible, el cas encaixa "absolutament" en l'article 92 del Codi Penal i el 104.4 del Reglament Penitenciari, que regulen la concessió del tercer grau per raons humanitàries o malaltia greu.

Fernández Díaz ha explicat que el tercer grau s'ha concedit a 23 terroristes anteriorment, 18 dels quals durant la primera legislatura del PP.


NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut