Madrid

Ferida una activista de Greenpeace en un enfrontament amb l'Armada a les Canàries

La jove ha resultat ferida quan intentava abordar el vaixell encarregat de les prospeccions petrolíferes a les Canàries

RedaccióActualitzat

Incident entre Greenpeace i l'Armada en aigües de les Canàries.

Una activista de Greenpeace va resultar ferida dissabte al matí quan intentava abordar el vaixell  "Rowan Renaissance", encarregat de les prospeccions petrolíferes a les Canàries.

Segons el Ministeri de Defensa, poc abans de les 7 del matí, el vaixell "Arctic Sunrise", de Greenpeace, va enviar tres llanxes cap al Rowan Renaissance amb la intenció d'abordar-lo. Aleshores, dues embarcacions del vaixell "Relámpago", de l'Armada, que patrullaven per la zona, s'hi van interposat per impedir l'abordatge. Durant aquestes maniobres, l'activista de Greenpeace va caure a l'aigua i una de les hèlices la va causar ferides de consideració. La mateixa Armada la va rescatar i la va evacuar a l'hospital.

La versió de Greenpeace és diferent. Acusa l'Armada d'interceptar "violentament" les seves llanxes pneumàtiques quan s'acostaven al "Rowan Renaissance" per protestar de "manera pacífica" contra les prospeccions per trobar petroli a Lanzarote i Fuerteventura.

Greenpeace assegura que les embarcacions de l'Armada van envestir diverses vegades les seves llanxes i van fer caure al mar una de les activistes, una jove italiana de 23 anys que està fora de perill. Un altre activista també va caure al mar i les embarcacions van resultar danyades.

Greenpeace no es mou

L'organització ecologista també ha reconegut que la matinada de dissabte el seu vaixell va ser comminat pel vaixell "Relámpago" a abandonar la zona i que el seu capità, Joel Stewart, va contestar: "Hem rebut i comprès el seu missatge. Ens mantindrem en posició. Estem obligats a mantenir-nos aquí, ja que el nostre deure és protegir el medi ambient i tenim l'obligació de fer-ho".
 "No permetrem aquestes imprudents prospeccions petroleres del "Rowan Renaissance" en aigües profundes, ja que nosaltres i els milions de persones que ens donen suport considerem que són extremadament temeràries. Instem el govern espanyol a protegir el medi ambient i a protegir els ciutadans de les illes Canàries en comptes de protegir els beneficis privats de Repsol", va assegurar Stewart.

Greenpeace també ha dit que l'Arctic Sunrise continua l'acció de protesta davant el vaixell de Repsol que treballa en les prospeccions, però fora de la zona d'exclusió que han decretat les autoritats.

El PSOE ja ha anunciat que demanarà la compareixença urgent al Congrés del ministre de Defensa, Pedro Morenés, perquè doni explicacions.

L'eurodiputat d'ICV Ernest Urtasun ha dit aquest diumenge que té previst denunciar davant la Comissió Europea i en una intervenció d'urgència al pròxim ple d'Estrasburg el que ell considera una agressió als activistes de Greenpeace.

Aquest diumenge, el president canari Paulino Rivero ha acusat el govern d'estar al darrere de l'atac de l'exèrcit a les llanxes de Greenpeace en aigües de Fuerteventura. Rivero ha visitat a l'hospital l'activista, que es recupera després d'haver estat operada de la cama. El segon activista ferit també evoluciona favorablement.

L'ONG estudia possibles actuacions legals i ha rebut el suport del president canari, que defensa la tasca dels activistes en contra de les prospeccions petroleres que han posat en peu de guerra el govern i la societat canària.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut