Felipe González, Bono i Aguirre, preocupats per l'ascens de Podem

PP i PSOE alerten dels riscos de l'increment dels vots de la formació, que ha estat la gran sorpresa de les europees
Felipe González, Bono i Aguirre, preocupats per l'ascens de Podem

Felipe González, Bono i Aguirre, preocupats per l'ascens de Podem

PP i PSOE alerten dels riscos de l'increment dels vots de la formació, que ha estat la gran sorpresa de les europees
Redacció Actualitzat
L'expresident del govern espanyol, Felipe González, en una imatge d'arxiu. (Foto: EFE)

L'expresident del govern espanyol, Felipe González, en una imatge d'arxiu. (Foto: EFE)

Podem ha estat la sorpresa de les eleccions europees. Amb només uns mesos d'activitat, aquesta formació, liderada pel professor Ciències Polítiques Pablo Iglesias, ha aconseguit prop del 8% dels vots i ocuparà cinc seients al Parlament Europeu.

Diferents formacions han reaccionat a la irrupció sobtada de Podemos. El PP ha expressat incredulitat i malfiança i IU sembla decantar-se per la màxima si no pots amb el teu enemic, uneix-te a ell.

Les declaracions més rotundes han estat les de Felipe González. L'expresident del govern espanyol ha manifestat el seu temor davant la "catàstrofe" que suposaria per a Espanya i per a Europa que tinguin èxit "alternatives bolivarianes influïdes per algunes utopies regressives" com Podem. "Tant de bo no arribi, però, si arriba, un tindrà el consol de dir: 'jo ja ho vaig dir'", ha afegit.

L'exsecretari general del PSOE no ha volgut parlar de la crisi del seu partit perquè, segons ha dit, no vol que els ciutadans pensin que la "casta" política només es preocupa d'ella mateixa, quan el panorama de la societat és tan dolent. La solució de tot plegat és, al seu criteri, "més Europa".

També hi ha hagut reaccions a les reaccions. ERC ha descrit de "vergonya" i de "lleugeresa" les paraules de Felipe González. Joan Tardà, diputat al Congrés, considera que aquestes declaracions evidencien "el fracàs de la socialdemocràcia" i són "molt impròpies d'algú que en algun moment es va dir d'esquerres".

Felipe González no ha estat l'únic socialista de la "vella guàrdia" que ha comentat el suport a Podem. L'expresident del Congrés José Bono espera que la pujada d'aquest partit "no porti a una radicalització de les opcions d'esquerra perquè no seria bo". Bono s'ha mostrat partidari que el PSOE se situï en una "esquerra moderada, que no genera odi social cap a aquells que no ens voten".

Tot i no ser competidor ideològic, a les files del PP també hi ha hagut reaccions. L'alcaldessa de Madrid, Ana Botella, ho considera un "avís" i afirma que ara és el "moment de fer i no de parlar". Podem representa un "moviment d'opinió molt important" i el PP ha de treballar per "recuperar el vot dels madrilenys".

La presidenta del PP de Madrid, Esperanza Aguirre, ha reconegut que PP i PSOE han estat els "grans ferits" de les eleccions al Parlament Europeu i, igual que Botella, ha fet una crida a fer "una reflexió profunda". La dirigent regional veu també preocupant l'ascens de republicans i separatistes. "Mentre a les últimes europees els partits anticonstitucionals tenien quantitats petites, en aquesta ocasió els vots dels d'obertament republicans com IU o Podem o els separatistes sumen ni més ni menys que el 38% dels vots".

La popularitat de Podem pot ser molt seductora. Així ho demostra el fet que l'alcalde de la localitat valenciana de Benicull, Joan Vicent Geribés, farà efectiu al ple de dilluns que anirà al grup dels no adscrits després de donar-se de baixa d'Esquerra Unida per passar-se a Podem. El seu tinent d'alcalde farà el mateix.