Felip Vi durant el discurs emès el 3 d'octubre del 2017
Felip Vi durant el discurs emès el 3 d'octubre del 2017

Felip VI va insistir a fer el discurs del 3 d'octubre malgrat els dubtes de Rajoy

Albert CalatravaActualitzat

Aquest 3 d'octubre fa un any del discurs del rei després del referèndum del dia 1, que tant malestar va aixecar entre una part de la classe política catalana i també dels ciutadans. El govern de Rajoy resulta que també estava molt molest amb les intencions de Felip VI de comparèixer. Així ho ha deixat saber l'entorn de l'expresident espanyol.  

L'1 d'octubre, després d'una jornada convulsa, Mariano Rajoy compareixia a la nit al Palau de La Moncloa, acompanyat a la sala de premsa de part del seu executiu.

"Som el govern d'Espanya i jo soc el president del govern espanyol, i he assumit la meva responsabilitat."

Era la resposta institucional de l'Estat, però Felip VI no en tenia prou: ja tenia decidit que havia de comparèixer. La Zarzuela traslladava al govern espanyol els plans del monarca, la voluntat d'adreçar-se als espanyols. Però Mariano Rajoy no ho veia clar, tenia molts dubtes.

 

 

Segons fonts de l'entorn de l'expresident espanyol, l'aleshores cap de l'executiu, fidel al seu estil, no volia precipitacions en un moment polític tan calent i considerava que era millor fer un front polític. Per això l'endemà del referèndum, va convocar a La Moncloa el líder de l'oposició, Pedro Sánchez, i el de Ciutadans, Albert Rivera. 

Però, des de sectors de la premsa de Madrid i a les xarxes socials augmentaven les preguntes sobre on era el rei, amb l'agenda alliberada d'actes oficials durant la setmana prèvia a l'1 d'octubre i la posterior. Alguns diaris titulaven "On és el rei?" o "El silenci del rei en el referèndum independentista de Catalunya".

 

 

Felip VI no va afluixar. Ja estava treballant en el contingut del seu discurs amb el seu equip més estret de col·laboradors. Dues pàgines d'intervenció. Finalment, La Moncloa hi va donar llum verda.

L'exvicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va rebre el discurs, seguint el conducte habitual. Tots els missatges del rei als ciutadans han de rebre el vistiplau de l'executiu espanyol. El govern de Rajoy no va modificar el discurs, però hores abans de l'emissió, el rei i Rajoy es reuneixen per acabar d'enllestir els detalls de la intervenció.

A mitja tarda del dia 3, al Palau de La Zarzuela, el cap de l'Estat enregistrava el missatge: un únic pla, sense realització. 6 minuts de durada. El discurs es va emetre a les 9 de la nit i el cap de l'estat deixava clara la seva posició sobre la situació política a Catalunya.

 

Missatge del Rei sobre la s... by on Scribd

ARXIVAT A:
MonarquiaProcés catalàReferèndum 1-O
Anar al contingut