El rei Felip VI, aquest dilluns a L'Auditori de Barcelona
El rei Felip VI, aquest dilluns a L'Auditori de Barcelona
Barcelona

Felip VI defensa els jutges: "Independents i sotmesos només a l'imperi de la llei"

El rei presideix el lliurament de despatxos als nous jutges en un acte on ha assistit Pablo Llarena

RedaccióActualitzat

El rei Felip VI ha presidit aquest dilluns a Barcelona l'acte de lliurament de despatxos a la nova promoció de jutges sortida de l'Escola Judicial.

Durant el breu parlament que ha fet durant l'acte, Felip VI ha afirmat que els jutges estan en una "posició clau" com a garantia dels drets i llibertats, i que només estan sotmesos "a l'imperi de la llei":

"L'estat de dret implica que la funció dels jutges, jutjant i executant allò jutjat, ha de ser guiada pels principis constitucionals, cosa que us col·loca en una posició clau en la societat com a servidors públics que salvaguarden i garanteixen els drets i les llibertats de tots els ciutadans."

"El jutge que forma aquesta escola és el que es recull expressament a la Constitució: independent, inamovible, responsable i sotmès únicament a l'imperi de la llei."

 

Acte endarrerit

Les primeres intervencions en l'acte d'aquest dilluns a L'Auditori han estat a càrrec de la directora de l'Escola Judicial, Gema Espinosa, i del president del CGPJ, Carlos Lesmes.

Adreçant-se als nous jutges, Lesmes els ha dit que "diferents circumstàncies" han obligat a endarrerir aquest acte, que s'havia de celebrar fa almenys mig any, i els ha fet un "reconeixement especial" pels inconvenients que els ha generat.

 

El president del CGPJ els ha assegurat que els toca "defensar l'estat de dret davant de qualsevol pretensió de menysprear-lo":

"No podeu oblidar el vostre compromís amb els ciutadans en cap moment. Confien en vosaltres i no podeu defraudar-los, ni a ells ni a la resta de la carrera judicial, perquè els vostres companys estan responent amb la necessària fermesa als desafiaments que se'ns estan presentant en uns moments especialment convulsos i complicats."

"Els jutges i magistrats, des del més ferm respecte a la legalitat, amb gran professionalitat i entrega, estan defensant l'estat de dret davant de qualsevol pretensió de menysprear-lo. Aquesta és la nostra missió i aquest és el compromís que esteu adquirint en aquest acte."

Després del discurs de Lesmes, s'ha fet l'entrega dels despatxos als nous jutges:

 

Sense autoritats catalanes

L'acte d'aquest dilluns ha estat força diferent de l'últim, que es va fer el 18 de juliol del 2016.

Llavors també es va fer a L'Auditori, i també hi van participar Felip VI; Rafael Catalá, llavors ministre de Justícia en funcions; el president del CGPJ, Carlos Lesmes, i la directora de l'Escola Judicial, Gema Espinosa.

Però no hi ha assistit cap autoritat catalana, ni tan sols el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo. Fa dos anys, en canvi, hi van assistir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, entre altres.

Independència i imparcialitat

La cúpula judicial no n'ha convidat cap, i ho ha justificat amb l'argument que així es visualitza millor la independència i la imparcialitat de la justícia respecte als poders executiu i legislatiu.

Ha estat la segona visita a Catalunya del rei d'Espanya des del referèndum de l'1 d'octubre i del seu discurs de dos dies després.

La primera va ser el 25 de febrer en la inauguració de l'MWC, el Congrés de Mòbils.

Llavors la situació va ser la inversa: van ser les autoritats catalanes les que van negar-se a assistir a l'acte.

 

La directora, dona de Pablo Llarena

L'Escola Judicial, que depèn del Consell General del Poder Judicial, el CGPJ, té la seu a Barcelona des del 1997 i des del 2013 està dirigida per Gema Espinosa.

Es dona la circumstància que Espinosa és la dona del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, encarregat del principal procés judicial contra els líders de l'independentisme, cosa que l'ha convertit en un personatge clau en el conflicte polític a Catalunya.

De fet, Pablo Llarena ha fet el gruix de la seva carrera judicial a Catalunya, on va presidir l'Audiència de Barcelona entre el 2011 i el 2016.

Llarena ha assistit a l'acte d'aquest dilluns, i l'han pogut captar les càmeres abans de l'inici:

 

També hi ha assistit el tinent coronel de la Guàrdia Civil Daniel Baena, el cap de la Policia Judicial d'aquest cos a Catalunya, i màxim responsable dels informes que incriminen els líders independentistes amb els delictes de rebel·lió, sedició i malversació:

 

20 anys d'Escola Judicial a Barcelona

En els més de 20 anys que fa que és a Barcelona, per l'Escola Judicial hi han passat uns 3.000 alumnes, cosa que representa més del 55% dels jutges en actiu a Espanya, que són 5.377.

En la promoció d'aquest any, la número 67, hi ha 46 dones i 19 homes, que ara exerciran com a jutges.

Majoria de dones

Les dones ja són majoria entre el cos de magistrats del sistema judicial espanyol. És un percentatge que segurament pujarà, perquè entre les incorporacions d'aquest any han estat el 70%, mentre que en la promoció anterior van ser el 64%.

La procedència més freqüent entre els jutges i jutgesses de la nova promoció és Andalusia, un total de 13, seguida de la de Castella i Lleó, 11. De Galícia, Madrid i Catalunya hi ha 6 jutges per cada comunitat.

Disset d'aquests nous jutges està previst que es quedin a exercir a Catalunya, i 11 vagin a Andalusia. A les Canàries i al País Valencià hi aniran 6 jutges.

ARXIVAT A:
Procés catalàJudicial
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut