Estrasburg

Felip VI garanteix a Estrasburg una Espanya "unida" i "orgullosa de la seva diversitat"

El monarca defensa els drets de tots els ciutadans i territoris i fa una encesa defensa del projecte europeu, que s'ha construït, ha dit, sumant i no restant

RedaccióActualitzat

En el seu primer discurs en el ple del Parlament Europeu, el rei Felip V ha dit que hi compareix "com a espanyol que se sent profundament europeu". El cap de l'estat espanyol ha reivindicat la unitat d'Espanya i la Constitució, que ha definit com "el gran pacte que empara i protegeix els drets de tots els ciutadans i dels pobles d'Espanya des de diferents cultures" i "consagra la cultura i el pluralisme polític sobre la nostra convivència".

El monarca també ha defensat una Espanya "lleial i responsable" cap al projecte europeu i unida en la prosperitat.

"Poden tenir la seguretat de comptar amb una Espanya lleial i responsable cap al projecte europeu, unida i orgullosa de la seva diversitat, solidària i respectuosa amb l'Estat de Dret."

Després de defensar que Europa sempre ha estat "present en el nostre desenvolupament ideològic i vital", ha dit que la UE és "fruit d'un indubtable èxit col·lectiu que ha aconseguit culminar els objectius de la pau, concòrdia i convivència entre nacions", així com "objectius de prosperitat i de creixement econòmic".

El rei ha afirmat també que "a Espanya som europeus per vocació, cultura", i ha sentenciat entre aplaudiments:

"No és possible concebre Espanya sense Europa ni Europa sense Espanya. Sóc europeu perquè sóc espanyol."

Encesa defensa al projecte europeu

En el seu discurs, el rei ha fet una encesa defensa del projecte Europeu que s'ha construït, ha dit, sumant i no restant i agrupant i no dividint i ha remarcat el caràcter solidari del projecte europeu. El rei ha animat a construir "una Europa renovada per a un temps nou en un món diferent", un "apassionant repte" que la UE ha d'afrontar, amb la seguretat, ha dit, que "no hi ha alternativa a una Europa unida".

El monarca ha fet també una crida a construir una Unió Europea "més integrada" i "forta" per dotar-la d'un nou impuls polític i formular un nou ideal que mobilitzi els ciutadans a favor de la integració i del projecte d'unitat. "Sense una Europa forta no hi haurà solució als nostres problemes", ha sentenciat.

D'altra banda, Felip VI ha defensat el caràcter irreversible de la moneda única i la necessitat d'"emetre un senyal clar i inequívoc" que els problemes socials es troben en el centre del projecte europeu. Pel rei, la UE ha de configurar-se com un actor global contra aquests problemes i reclama "una política més ambiciosa i generosa" en la protecció exterior comuna. Felip VI, a més, ha assegurat que Espanya s'ofereix a compartir la seva experiència en fluxos migratoris i demanat polítiques contra el canvi climàtic amb el punt de mira posat en les noves generacions per "deixar-los un món millor".

Finalment, el cap de l'estat espanyol ha fet una crida a donar resposta al "punyent sofriment" dels centenars de milers de persones que fugen del seu país des de la generositat, la solidaritat i la responsabilitat amb un enfocament global i integral. "No podem defraudar-los", ha assegurat. Felip VI ha acabat el seu discurs demanant confiança en Europa:

"Tinguem confiança en Europa, tinguem confiança en nosaltres mateixos, els europeus."

El monarca, acompanyat del ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, és a Estrasburg convidat pel president del Parlament Europeu, Martin Shultz, amb qui s'ha reunit.

Felip VI tindrà més tard una trobada informal amb la cancellera, Angela Merkel, i amb el president francès, François Hollande, que aquest dimecres també pronunciaran al Parlament d'Estrasburg un discurs conjunt, 26 anys després d'haver-ho fet els seus antecessors, François Mitterrand i Helmut Kohl. En la trobada informal amb Merkel i Hollande, Felip VI podria tractar sobre les relacions entre Catalunya i Espanya.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut