Felip VI i Patxi López (EFE)
Felip VI i Patxi López (EFE)
Madrid

Felip VI comunica a López que "de moment" no convoca nova roda de consultes

El rei espera així que les formacions "puguin portar a terme les actuacions que consideri pertinents"

RedaccióActualitzat

El rei Felip VI ha rebut aquest dilluns en audiència el president del Congrés dels Diputats, Patxi López, per a la comunicació formal del resultat del debat d'investidura de Pedro Sánchez. La reunió ha servit perquè el monarca li comuniqui a López que "de moment" no té previst convocar una nova roda de consultes amb els partits.  

Així ho ha certificat en una breu breu compareixença des del Congrés dels Diputats Patxi López i així consta, també, en un comunicat difós per la Casa del Rei en què s'afegeix que d'aquesta manera Felip espera que les formacions "puguin portar a terme les actuacions que consideri pertinents".

Abans de la trobada, el rei ja havia insinuat que aniria per aquí quan, a preguntes dels periodistes ha dit un "ja ho veurem".

Tot i això s'esperava que de la trobada en sortís una nova ronda de contactes, ja que segons estableix el punt 4 de l'article 99 de la Constitució, si el candidat no ha aconseguit la investidura,

"...es tramitaran successives propostes en la forma prevista en els apartats anteriors."

Serà la primera vegada que això passa. Tot apunta que el rei no proposarà cap candidat fins que no n'hi hagi un que pugui assegurar prou majoria per ser investit. A pesar d'això, res no li impediria proposar un nou candidat, que hauria de ser elegit pel Congrés com a màxim el 2 de maig, dos mesos després de la primera votació. Si això no passa, es convocaran automàticament noves eleccions.

Aquesta possibilitat sembla força plausible en aquests moments. A Catalunya, aquest cap de setmana tant PSC com Ciutadans han acostat posicions, i han reforçat així el pacte firmat entre Pedro Sánchez i Albert Rivera. Miquel Iceta ha aprofitat el consell nacional del PSC per reclamar a Podem que s'afegeixi al pacte PSOE-Ciutadans, mentre Carlos Carrizosa, portaveu d'aquest partit al Parlament, ha demanat al PSC traslladar aquest pacte a Catalunya.

Anar al contingut