"Feliç mil aniversari!"

Maneres de viure

Actualitzat

El dimecres 10 d'agost, el programa "El documental" del 33 enceta el segon bloc dels documentals programats per a aquest estiu que giren al voltant d'històries de persones, comunitats o grups socials que viuen o han viscut d'una manera singular. El primer és "Feliç aniversari", un documental dirigit per Pere Solés Bahí i David Gimbernat sobre la història de la vida al monestir de Sant Daniel.

El 15 de juny del 2013 es van iniciar els actes de celebració del primer mil·lenni del monestir de Sant Daniel, situat molt a prop del centre de la ciutat de Girona; uns actes que duraran fins al 2018, quan es commemoraran els mil anys de l'acta de dotació del monestir. Mil anys de presència continuada de la comunitat de monges benedictines a la vall, que comencen cada dia, a l'alba, amb les paraules: "Obriu-me els llavis, Senyor, i proclamaré la vostra lloança". L'entitat va ser fundada l'any 1017 per la comtessa Ermessenda de Carcassona, esposa del comte Ramon Borrell. Les set monges que avui integren la comunitat basen la seva vida monàstica en la pregària, la vida comunitària i el treball, alhora que afronten el segon mil·lenni, segons les paraules de la seva priora administrativa, Maria Assumpció Pifarré, "amb voluntat d'obertura, i en aquest sentit les noves tecnologies posen al nostre abast un seguit d'eines que ens faciliten la difusió del significat espiritual, històric i artístic del monestir".

Aquesta és una aposta per una forma de convivència que pot semblar poc habitual, però que vista de prop ens descobreix una comunitat que no es mostra gaire diferent a la resta de la societat, amb els seus dubtes, les seves certeses i amb les seves pors, enveges, il·lusions, projectes, decepcions i alegries. El 2015 la comunitat de monges benedictines del monestir de Sant Daniel va ser distingida amb la Creu de Sant Jordi. És una producció de DDM Visual amb la col·laboració de TV3

Sinopsi

El documental "Feliç mil aniversari!", rodat íntegrament al monestir de Sant Daniel, s'endinsa en el més profund de les motivacions i la vida íntima de les monges d'un convent en ple segle XXI, alhora que explica la història mil·lenària d'un monestir que, tot i haver obert les portes a la revolució informàtica, ha conservat les essències primordials.

Anar al contingut