Marbella

Familiars de Roca van rebre més de 646.000 euros en sis mesos en premis de loteria

A poc a poc, es van sabent més detalls de la trama de corrupció urbanística de Marbella, després que el jutge instructor del cas ha aixecat el secret de sumari a gairebé tota la investigació. Segons la policia, el presumpte cervell d'aquesta trama, Juan Antonio Roca, hauria blanquejat diners a través de la compra de butlletes de loteria premiades. En total, els familiars de Roca haurien rebut en sis mesos més de 646.000 euros en premis. Segons les investigacions, Roca utilitzava els noms de la seva dona i la seva filla com a titulars de les butlletes. La policia creu que el suposat cervell de la trama feia servir aquest sistema per blanquejar capitals, a més d'utilitzar tot el seu entramat de societats.

Actualitzat

La policia manté que Juan Antonio Roca no només va utilitzar el seu entramat de societats per blanquejar els fons que hauria obtingut de les seves activitats il·lícites a l'Ajuntament de Marbella, sinó que va utilitzar la seva família per fer-ho arran de la gran quantitat de diners que havia obtingut. Un dels volums del "cas Malaia" que s'ha donat a conèixer, després que el jutge Miguel Ángel Torres hagi aixecat el secret de sumari, recull que l'oficina de La Caixa de Los Alcázares, a Múrcia, de la que era director Antonio Jimeno, el cunyat de Roca, va atendre cinc premis el 2005 que haurien guanyat María Rosa Jimeno i Maria Roca, la dona i la filla de Juan Antonio Roca, respectivament. En total, els familiars de Roca haurien rebut en sis mesos més de 646.033,19 euros en premis.

Tant al dona com la filla de Roca, les dues imputades per blanqueig de capitals, van afirmar davant del jutge que mai els havia tocat cap d'aquests premis i que no sabien la quantitat de diners que tenien en els seus comptes bancaris.

El jutge conclou que Juan Antonio Roca apareixia com la persona premiada i utilitzava com a titulars de les butlletes amb premi la seva dona i filla. En aquest sentit, el jutge assegura que Roca ha utilitzat una de les pràctiques "més antiga i a la vegada menys elaborada", com és la compra de la butlleta premiada en un sorteig a canvi de l'import del premi amb un percentatge suplementari.

Roca, considerat pel jutge com el cap de l'organització dedicada al blanqueig de les beneficis que va obtenir de la seva actuació delictiva a l'Ajuntament de Marbella, té un patrimoni d'incalculable "valor que no pot haver obtingut racionalment de manera lícita", destaca Miguel Ángel Torres.

Per la seva banda, Antonio Jimeno tenia un paper molt actiu en aquestes operacions de blanqueig de Roca, ja que amb el seu lloc en la sucursal era la persona "idònia per conèixer els afortunats i gestionar la venda de butlletes".

Fonts de la investigació tenen gravada una conversa amb Jimeno, que suposadament oferia a Roca comprar una butlleta premiada amb 180.000 euros al 15%. També compten amb un estudi de probabilitat dels jocs d'atzar i la policia té constància que se n'haurien beneficiat els familiars de Roca.

Anar al contingut