Barcelona

Familiars de presos morts denuncien opacitat en la notificació de les defuncions

Actualitzat

Familiars de presos, amb el suport de diverses organitzacions en defensa dels drets humans, es queixen de la falta d'informació i transparència quan mor un reclús. L'any passat en van morir 41, dels 8.000 presos de mitjana a Catalunya.

El decés es va produir mentre complien condemna: la meitat dins de la presó, i la resta, o en permisos o a l'hospital. Les causes de la mort van ser, per aquest ordre, malaltia, suïcidi i sobredosi de drogues. Els familiars denuncien opacitat a l'hora d'aclarir les circumstàncies de la mort. 

Com l'Alba María Gómez i l'Elizabeth Hernández, mare i filla d'una presa morta a Brians 1. Va morir fa dos mesos en una cel·la d'aïllament a l'espera de judici.

"La causa de la mort de la meva filla va ser un suïcidi. Però la veritat és que ens han negat molta informació."

"Demanem una segona autòpsia del cos de la meva mare, les imatges de les càmeres del passadís... Són coses que ens ajudarien a saber què va passar."

La Bàrbara és la mare del Lewis, un altre pres de Brians 1 mort l'any passat. Recorda com li van comunicar l'agra notícia.

"El que em va alarmar en el moment que vam anar a veure al funcionari va ser la seva fredor en un moment tan dur."

Algunes entitats critiquen irregularitats en presos amb problemes de salut en règim d'aïllament, que suposa estar tancat unes 21 hores al dia i s'aplica a interns conflictius.

Les causes de mort a les presons són principalmnet suïcidis i malalties, i, com explica Andrés García Berrio, advocat i codirector del centre de defensa dels drets humans Irídia, en responsabilitzen l'administració per desatenció o per un delicte d'homicidi per omissió.

"El fet d'informar bé de tot i posar llum podria canviar moltes situacions. El que estem exigint és un canvi de paradigma."

El Departament de Justicia rebutja aquestes acusacions, explica que tots el casos es revisen internament i que els presos en aïllament tenen un seguiment personalitzat i atenció mèdica tal com obliga la llei penitenciària. 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut