L'escriptor Ildefonso Falcones a la sortida dels jutjats
L'escriptor Ildefonso Falcones a la sortida dels jutjats
Barcelona

Falcones admet davant del jutge que va cedir els drets de les seves obres per dificultats econòmiques

La fiscalia creu que l'autor de "best-sellers" com "La catedral del mar" va derivar els drets d'autor a societats de l'estranger per valor de 1,4 milions d'euros

RedaccióActualitzat

L'escriptor Ildefonso Falcones ha hagut de respondre a les acusacions de frau a Hisenda davant del jutge. La fiscalia creu que l'autor de "best-sellers" com "La catedral del mar", "La Mà de Fátima" i "La Reina Descalça" va derivar els drets d'autor a societats de l'estranger per valor de 1,4 milions d'euros entre els anys 2009 i 2011 i, d'aquesta manera, va ocultar a l'Agència Tributària espanyola part dels beneficis recaptats amb els seus llibres.

Falcones diu que sempre ha pagat tots els impostos i considera que la fiscalia fa una interpretació errònia de la llei. L'escriptor diu que va cedir els drets de les seves obres abans de tenir èxit, perquè necessitava ingressos per pal·liar les seves dificultats econòmiques.  

En concret, en la seva declaració davant del jutge, l'escriptor i advocat ha admès, que el 2004 va vendre el 80% dels drets de la seva obra  "La catedral del mar" al propi bufet que porta el seu nom -que a la vegada els va transmetre a una societat amb seu a la República Dominicana-, perquè necessitava líquid ja que tenia deutes i passava per dificultats econòmiques.

Pel mateix motiu, Falcones ha explicat que el 2005 va signar un contracte de serveis amb una empresa que administrava el seu germà -també querellat en aquest cas- pel qual va rebre 36.000 euros anuals per escriure deu obres literàries més, mentre la societat es quedava el 80% dels drets econòmics. Segons la Fiscalia, la societat dominicana administrada pel germà de Falcones va acabar quedant-se el 2006 amb l'empresa que tenia els drets de "La catedral del mar".

L'escriptor diu que no tenia constància de l'entramat tributari

L'autor de supervendes com "La mà de Fátima" i "La reina descalça" s'ha desmarcat de l'entramat empresarial investigat per la Fiscalia i ha assegurat que no tenia constància que les societats estiguessin radicades a països amb un sistema de tributació favorable.

A la seva sortida del jutjat, on ha declarat juntament amb la seva dona davant la titular del jutjat d'instrucció número 25 de Barcelona, que investiga el cas, l'escriptor s'ha mostrat confiat que els seus llibres agradin més que el "sainet" en què, segons diu, s'ha vist immers arran de la querella de la Fiscalia.

El ministeri públic, però, sosté que, per evitar el pagament de les seves obligacions tributàries pels beneficis de "L'església del mar", "La mà de Fátima" i "La reina descalça", Falcones i la seva dona, també imputada en el cas, van idear un sistema pel qual van transmetre els drets d'autor a entitats de fora de l'estat.

Anar al contingut