El confundador de WhatsApp, Jan Koum, en una imatge d'arxiu (Reuters)
El confundador de WhatsApp, Jan Koum, en una imatge d'arxiu (Reuters)
San Francisco

Plega el cofundador de WhatsApp, principal defensor de la privacitat dels usuaris

Facebook va comprar l'aplicació el 2014 i l'havia pressionat per rendibilitzar la inversió

Josep Maria CampsActualitzat

El cofundador de l'aplicació WhatsApp, el nord-americà d'origen ucraïnès Jan Koum, ha decidit deixar l'empresa, que fa 4 anys que està en mans de Facebook.

Koum ho ha anunciat a la seva pàgina en aquesta mateixa xarxa social amb un missatge en positiu en què assegura que "és hora de tirar endavant":

"Marxo en un moment en què la gent fa servir WhatsApp de moltes més maneres del que m'hauria imaginat. L'equip és més fort que mai i continuarà fent coses sorprenents. M'agafaré un temps de descans per fer coses que m'agraden al marge de la tecnologia, com ara col·leccionar Porsches refrigerats per aire."

 

El fundador de Facebook, Mark Zuckerberg, que va comprar WhatsApp fa 4 anys, ha respost a Koum assegurant que el trobarà a faltar:

"Estic agraït per tot el que has fet per ajudar el món a connectar-se i per tot el que m'has ensenyat, també sobre encriptació, que permet a la gent recuperar el poder dels sistemes centralitzats."

 

Notícia relacionada - novembre 2016: WhatsApp ajorna compartir les dades d'usuaris amb Facebook després de les advertències de les autoritats europees

Debat sobre la privacitat

Malgrat aquesta afirmació de Zuckerberg, la marxa de Koum s'interpreta com que Facebook perd l'executiu que més advocava per mantenir la privacitat dels usuaris de WhatsApp.

Segons el diari nord-americà "The Washington Post", Koum ja fa mesos que no anava gaire sovint a les oficines de WhatsApp, després d'intenses discussions per defensar que l'aplicació continuï protegint les dades dels seus usuaris.

Encriptació més laxa

El 2016 Koum i l'altre fundador, Brian Acton, van aconseguir que WhatsApp encriptés els missatges, però ara això és molt probable que canviï.

Perquè a Facebook li interessa que l'encriptació sigui més dèbil, de manera que les dades es puguin creuar amb les de les altres aplicacions que controla Zuckerberg per rendibilitzar-les millor econòmicament.

De fet, WhatsApp és la compra més gran que ha fet mai Facebook --en va pagar entre 16.000 i 19.000 milions de dòlars el 2014--, i encara no l'ha rendibilitzada.

Notícia relacionada - maig 2017: Brussel·les multa Facebook amb 110 milions per "enganyar" en la compra de WhatsApp

Una història d'èxit

Jan Koum va néixer el 1976 a Kíev, la capital d'Ucraïna, fill d'una família jueva. Amb 16 anys va emigrar als Estats Units, i el 1997, amb 21 anys, va entrar a treballar d'enginyer a Yahoo.

Allà va conèixer Brian Acton, i després de nou anys treballant junts, van plegar per fer un any sabàtic. Després van intentar entrar a Facebook, però no els van voler.

El 2009 Koum va comprar un iPhone, va veure el potencial dels telèfons intel·ligents per desenvolupar-hi aplicacions, i juntament amb Acton van crear i desenvolupar WhatsApp.

Acton i #DeleteFacebook

En poc temps l'aplicació va tenir molt èxit entre els usuaris i va créixer molt ràpidament. Tres anys després, el 2012, Zuckerberg va entrar en contacte amb Koum i es van fer amics.

L'amistat va portar dos anys més tard a la compra de WhatsApp per Facebook, que va incorporar l'equip de Koum. Llavors WhatsApp ja tenia 600 milions d'usuaris a tot el món.

Brian Acton va continuar a l'empresa fins el setembre passat, quan va decidir plegar. Després s'ha afegit al moviment #DeleteFacebook i ha creat una fundació per desenvolupar programari en codi obert per garantir la llibertat d'expressió.

Notícia relacionada - Gener 2016: WhatsApp deixarà de cobrar pel seu ús i serà totalment de franc

ARXIVAT A:
FacebookWhatsAppXarxes socials
Anar al contingut