Madrid

Fa vint-i-cinc anys que es va enviar el primer missatge electrònic a Espanya

Juan Quemada, professor de l'escola tècnica superior d'enginyers de telecomunicacions de la Universitat Politècnica de Madrid, es coneix avui perquè va ser el primer ciutadà espanyol que va enviar un missatge electrònic, quan internet encara es trobava en una etapa del tot experimental.

Actualitzat
Com explica ell mateix a lainformación, van decidir de fer-ho com un assaig, per comprovar que allò que començaven a fer anar de debò tenia utilitat. Però ja no recorda el contingut d'aquell primer missatge, encara que sospita que es devia tractar del típic missatge de prova.

Una volta pels servidors

El primer missatge enviat va sortir d'un compte de correu personal de Madrid i va arribar a aquesta mateixa ciutat després de passar per un servidor instal·lat a la Universitat Lliure d'Amsterdam. Després d'aquesta prova, ell mateix i el seu col·laborador, un estudiant, van exposar els fets al cap del departament, que va trobar-ho formidable i els va animar a continuar.

Les universitats es van anar afegint a aquest servei i després ho van fer les empreses, fins que a data d'avui el correu electrònic s'ha generalitzat. Fins i tot, ja s'ha anticipat que tard o d'hora deixarà de ser tan utilitzat perquè molts usuaris es comuniquen a través dels sistemes de missatgeria instantània i dels serveis de missatge de les xarxes socials. De fet, fa ben poc que Facebook anunciava la millora d'aquest servei en un pas més que podria dur els servidors de correu a l'obsolescència.

L'invent de l'@

El primer intercanvi de correu electrònic entre dos ordinadors es deu a Ray Tomlinson, un enginyer de l'empresa encarregada d'engegar Arpanet, el precedent d'internet. Era l'any 1971  i havia preparat un programa per enviar missatges entre ordinadors i també és el responsable que el símbol @ sigui ara tan corrent. Va buscar una grafia al teclat del seu ordinador que no fos gaire corrent per separar el nom de l'usuari del nom del servei de correu.




Anar al contingut