Gijón

Fa tres anys que és a la presó tot i que la testimoni va dir al jutge que el culpable era un altre

La justícia pot ser a vegades lenta. El que no s'espera és que, a més, sigui cega i sorda. Com a mínim, en el cas d'un jutge de Gijón que va condemnar un home a 7 anys de presó per haver comès presumptament dos atracaments a punta de navalla malgrat que la testimoni clau en el cas va identificar un altre home com l'autor dels robatoris. Segons que publica "El País", l'advocat de l'home ha recorregut a totes les instàncies possibles, però totes han desestimat les apel·lacions. Ara, només pot esperar que el govern espanyol decideixi indultar-lo.

Actualitzat

Es diu Jorge Ortiz. Té 36 anys i en fa tres que és a la presó per un delicte que no va cometre. L'any 2005, un jutge el va condemnar a set anys de presó per dos atracaments a punta de navalla que suposadament havia comès. De fet, en un principi una de les víctimes dels atracaments dubtava que fos ell l'autor. En canvi, l'altra, el va identificar en un principi, però finalment se'n va desdir abans del judici davant la policia i va identificar una altra persona. La policia, però, es va oblidar d'incloure aquesta nova diligència al sumari d'Ortiz i el jutge, inexplicablement, no va creure a la víctima quan aquesta va explicar el que havia passat durant el judici.

La mala estruga de Jorge Ortiz va començar al febrer del 2004, quan es van cometre a gijón desenes de robatoris a punta de navalla contra comerciants. Tots els robatoris eren semblants i comesos per una sola persona. Va ser aleshores quan la policia va començar a ensenyar fotografies als testimonis. Entre elles, les de Jorge Ortiz, que apareixia als arxius perquè havia comès algun delicte en el passat pel qual havia estat detingut i fitxat.

Una de les testimonis va dir que "creia" que Ortiz era l'autor de l'atracament. L'altra testimoni no n'estava segura, però diu que va firmar el paper perquè la policia li va dir que havia robat a altres llocs. Com que havia vist la fotografia, quan va passar a la roda de reconeixement, el va identificar "amb total seguretat".

Ortiz va passar quatre mesos en presó preventiva. Durant aquest temps, però, els atracaments van seguir fins al dia en què la policia va detenir un altre home, Miguel Robles. Quan la dona va veure la seva fotografia, en aquesta ocasió no va dubtar: era ell. Massa tard, però. La policia no va remetre la diligència al jutge i durant el procés, tot i que va insistir que el culpable era un altre, el magistrat no la va creure.

Ortiz va tornar a la presó, i des d'aleshores fins ara. Els recursos no han servit de res i ara només queda la possibilitat que sigui el govern espanyol qui decideixi indultar-lo.

Anar al contingut