Flanc dret de l'incendi de Garòs (Bombers de la Generalitat)
Flanc dret de l'incendi de Garòs (Bombers de la Generalitat)
Naut Aran

Extingit l'incendi de Naut Aran, que ha cremat 430 hectàrees de pastures

Els focs en prats al Pirineu són habituals a l'hivern, però aquest any n'hi ha més a causa de la sequera

RedaccióActualitzat

Aquest diumenge, cap a les cinc de la tarda, els Bombers de la Generalitat han donat per extingit l'incendi d'alta muntanya que cremava des de dijous a la tarda al terme de Garòs, a la Vall d'Aran

Aquest migdia, poc després de la una, l'incendi ja s'ha donat per controlat, i els mitjans aeris i alguns efectius han començat a retirar-se. Dues unitats del GRAF, el Grup d'Actuacions Forestals, han fet seguiment sobretot del cap del flanc dret de l'incendi per comprovar que no quedava cap punt calent.

Un primer balanç estima que el foc ha cremat 430 hectàrees de pastura, sense massa arbrada.

A primera hora, els equips havien reprès les tasques d'extinció i cap a un quart de dotze, quan ja no quedava cap flama dins el perímetre, han donat l'incendi per estabilitzat.

Tots els dies que ha durat l'incendi, els bombers han hagut de ser transportats en helicòpter i han hagut de treballar amb eines manuals, línies d'aigua i foc tècnic.

Un foc habitual en aquesta època de l'any

L'incendi no comporta cap perill per a zones habitades. No se'n sap la causa, però els bombers han explicat que aquests focs en pastures del Pirineu són habituals en aquesta època de l'any, tot i que han advertit que aquest hivern n'hi ha més per culpa de la sequera.

El foc va començar poc abans de tres quarts de set del vespre de dijous. Les flames van tenir una progressió descendent pel vessant sud del barranc de Cal, a Garòs. Fins al lloc, s'hi van desplaçar una desena de dotacions dels Bombers de la Generalitat, terrestres, de suport i comandament i unitats del Grup d'Actuacions Forestals, GRAF, que van haver de ser transportades en helicòpter.

Els bombers hi van haver de treballar moltes hores amb eines manuals perquè és una zona escarpada de difícil accés. Divendres ja es van poder aixecar els helicòpters bombarders, des d'un dels quals es van gravar aquestes imatges:


Anar al contingut