Madrid

Exteriors repatria 12 cooperants dels campaments saharauis de Mali per indicis d'amenaça terrorista

Els cooperants han aterrat a la base militar de Torrejon de Ardoz. Al grup hi ha 12 espanyols, dos francesos i un italià. El govern espanyol ha explicat que han decidit repatriar-los davant l'evidència que els cooperants podien ser víctimes de segrestos.

RedaccióActualitzat
El Ministeri d'Afers Exteriors i de Cooperació ha repatriat de forma voluntària 12 espanyols i tres estrangers que treballen als campaments saharauis a Mali. El grup ha aterrat aquest diumenge de matinada a la la base militar de Torrejón de Ardoz, a Madrid. 

El govern espanyol ha decidit evacuar-los després que van tenir "indicis" que alertaven d'un "augment de la inseguretat", així com de possibles accions terroristes contra ciutadans estrangers. Així ho ha explicat el ministre José Manuel García-Margallo, que ha indicat que els cooperants podien ser víctimes de segrestos per part de grups terroristes.

En el grup hi ha 12 espanyols, dos francesos i un italià. Dos espanyols més ja van tornar divendres pels seus propis mitjans, mentre que un altre cooperant ha decidit quedar-se a la zona per voluntat pròpia.

Les associacions pro Sàhara qualifiquen de "precipitada" la decisió.

El nord de Mali, el pròxim Afganistan?

El ministre García-Margallo ha explicat que la inestabilitat política a Mali ha provocat que el nord d'aquell país s'hi hagi convertit en "plataforma terrorista" des d'on aquests grups fan totes les seves accions a la regió. De fet, ha recordat que els dos cooperants espanyols tot just alliberats van estar gairebé tot el seu segrest a Mali. És més, el ministre ha advertit que alguns analistes consideren que el nord del país africà "està a punt de convertir-se en un nou Afganistan", si bé ha posat èmfasi que la seva opinió és que "la situació és menys extrema".

En qualsevol cas, ha aprofitat per assenyalar que el govern espanyol ha ofert la seva ajuda per sortir de la zona a cooperants d'altres nacionalitats i ha fet una crida a les ONG presents a la regió perquè siguin "plenament conscients del perill" per als cooperants estrangers, i per això ha demanat que "extremin al màxim la prudència".

Desplegament militar espanyol a Mali


Per tallar la situació d'inestabilitat que es viu a la regió arran de la crisi maliana, el ministre ha explicat que la Unió Africana i la Comunitat Econòmica d'Estats de l'Àfrica Occidental (CEDEAO) han sol·licitat al Consell de Seguretat de l'ONU que doni mandat i cobertura a una operació militar que "no només tindria com a objectiu assegurar les institucions a Bamako, sinó també fer front als grups terroristes que s'han apoderat del nord del país".

Segons García-Margallo, el govern espanyol dóna suport a aquests "esforços, i afegeix la possibilitat de desplegar una força militar a Mali". A més, ha dit que l'executiu estaria disposat a "estudiar i prestar suport a l'esmentada missió", per la qual cosa ha afegit que seria "important" comptar amb el suport de països veïns com Algèria, Nigèria o Mauritània.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut