Els activistes retinguts al Marroc arriben a les Canàries. (Font: EFE)
Els activistes retinguts al Marroc a la seva arribada a les Canàries. (Font: EFE)
Madrid

Exteriors no es creu els activistes i dóna la raó al Marroc

El secretari d'Estat d'Afers Exteriors, Juan Pablo de la Iglesia, ha donat per tancat el conflicte amb el Marroc, ja que el govern espanyol no disposa d'elements que "avalin" la versió dels activistes espanyols que denuncien haver estat agredits per membres de la policia marroquina. Segons De la Iglesia, "tot sembla indicar" que les lesions les van produir grups civils que no estaven d'acord amb les seves protestes. El secretari d'Estat ha recordat que el Marroc ja va oferir dilluns les explicacions reclamades per l'executiu espanyol. "Creiem que amb això s'ha superat aquesta situació" i, en conseqüència, la crida a consultes de l'ambaixador espanyol al país alauita "no és una mesura que es tingui en compte".

Actualitzat
Pel secretari d'Estat, "el que està fora de tot dubte" en la polèmica és que els activistes espanyols van participar en una manifestació il·legal "en què es van produir altercats" en els quals alguns d'ells van resultar ferits.

"El que sí que sabem és que el primer que va fer la policia marroquina va ser acompanyar els dos més afectats a un hospital a tenir atenció d'urgència abans que prestessin declaració a comissaria - ha defensat -. Tot sembla indicar que a la manifestació hi va haver una reacció per part de grups que no eren partidaris del que els activistes estaven defensant ".

Per això, preguntat si no creu que fossin policies del Marroc qui els van causar les lesions, ha sostingut que el govern no té "cap element que permeti avalar aquestes opinions dels activistes".

El secretari d'Estat també ha rebutjat les crítiques de manca de contundència esgrimides pel PP i les ha emmarcat en el "continu assetjament" dels populars a totes les polítiques de l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero.

Segons ha sostingut, Espanya manté amb el Marroc una relació "estratègica" que ha de continuar. Per mantenir aquestes bones relacions, l'executiu descarta aplicar "el cop de puny sobre la taula" i aposta "pel diàleg".
Anar al contingut