Lausana

Pròrroga davant la possibilitat d'un acord amb l'Iran per a la desnuclearització

"Les coses han avançat però encara no suficientment", apunta el ministre francès d'Afers Estrangers, Laurent Fabius

RedaccióActualitzat

Els caps de la diplomàcia de l'Iran i de les sis potències que participen en les converses sobre el programa nuclear iranià s'han donat unes hores més per enllestir l'acord. La pròrroga ha començat aquesta mitjanit i pot allargar-se almenys un dia, després que dimarts a la mitjanit es va acabar el termini imposat. Les potències volen tancar un acord amb Teheran que impedeixi la seva capacitat per desenvolupar la bomba atòmica.

L'endemà d'una jornada de reunions maratoniana i extenuant, les delegacions han reprès les negociacions amb proclames de bones intencions però amb avenços poc importants.

Segons el ministre francès d'Afers Estrangers, Laurent Fabius, "les coses han avançat, però encara no suficientment".

També aquest matí, l'Iran ha assegurat que no hi haurà acord nuclear sense un aixecament de les sancions. "Hi ha dos o tres temes clau i importants, i sense arribar a una solució realista i moderada sobre ells no hi haurà cap acord", ha dit l'alt negociador nuclear, Abás Arqchí, entrevistat al canal 6 de la televisió iraniana des de Lausana.

El fet és que el cap de la diplomàcia russa, Serguei Lavrov, ha assegurat que hi ha un acord de principis sobre els punts clau de les negociacions que les principals potències mundials mantenen amb Teheran sobre el programa nuclear iranià. També el seu homòleg iranià, Mohamed Javad Zarif, ha parlat de progressos a les converses que continuen a Lausana, a Suïssa, i ha dit que confia tancar l'acord aquest dimecres.

"Ara es pot anunciar amb prou confiança que els ministres arribaran a un acord en els temes principals", ha dit Lavrov sobre les converses que mantenen les sis potències mundials sobre la desnuclearització de l'Iran.

Des dels Estats Units es considera que s'han fet progressos suficients perquè valgui la pena intentar-ho. El govern de Barack Obama ha estat l'impulsor d'aquest acord que acabaria amb més de 30 anys d'aïllament internacional de l'Iran. Un acord que ni Israel ni els aliats sunnites encapçalats per l'Aràbia Saudita veuen amb bons ulls.

Un acord que definirà el futur del Pròxim Orient

L'anomenat Grup 5+1, format pels Estats Units, el Regne Unit, França, Rússia, la Xina i Alemanya, té com a objectiu impedir que Teheran pugui fabricar una bomba atòmica i posar fi a dotze anys de disputa sobre el seu polèmic programa nuclear.

El Grup 5+1 vol limitar la capacitat iraniana d'enriquir urani al 5%, cosa que li permetrà produir energia nuclear, però no la bomba, per a la qual es necessita un enriquiment del 85%. També es pretén limitar el nombre d'instal·lacions nuclears de Teheran i obtenir autorització perquè l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica hi faci visites sorpresa.

A canvi, la Unió Europea i els Estats Units aixecarien les sancions sobre el petroli i els fons bancaris, mentre que l'ONU aixecaria les seves a mesures quan es comprovés que l'Iran compleix els compromisos. L'Iran, però, vol que se li aixequin totes les sancions que ofeguen la seva economia tan bon punt s'apliqui l'acord. I els Estats Units i Europa, en canvi, ho volen fer de manera gradual si l'Iran demostra que compleix el pacte. Això revela un dels grans problemes de fons d'aquestes converses: la gran desconfiança mútua que hi ha.

Amb aquestes negociacions s'està definint el futur del Pròxim Orient. Tot plegat, si la desconfiança mútua no ho impedeix, s'hauria de plasmar en un acord vàlid per a un període d'entre deu i quinze anys.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut