Experts en perfils criminals intercanvien experiències en unes jornades amb un analista de l'FBI com a convidat estrella

ACN Barcelona.-Les jornades d'Anàlisi de Perfils Criminals que tenen lloc aquest dijous i divendres a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), a Mollet del Vallès (Vallès Oriental), potencien l'intercanvi d'experiències entre les unitats especialitzades en conducta dels Mossos d'Esquadra, la policia espanyola i la Guàrdia Civil. La participació més esperada, però, serà la de Mark Safarik aquest divendres. Supervisor durant 23 anys de la Unitat d'Anàlisi de Conducta de l'FBI, Safarik és considerat una de les màximes autoritats mundials en perfils criminals. "Avançar en les tècniques per identificar perfils criminals és un repte per millorar la funció dels analistes i, en definitiva, de la policia", ha afirmat el director general dels Mossos, Albert Batlle. Francesc Xavier Àlvarez, del Grup d'Anàlisi de la Conducta Criminal dels Mossos, ha explicat que aquesta unitat creada fa un any i mig "genera intel·ligència policial" i "dóna suport" en casos de delictes sexuals i homicidis. La seva primera col·laboració va permetre detenir el setembre del 2015 un home que havia abusat de quatre noies al metro de Barcelona.

El Grup d'Anàlisi de la Conducta Criminal dels Mossos d'Esquadra va rebre, poc després de crear-se, una petició d'ajuda de l'Àrea de Seguretat del Transport Metropolità en la investigació de dos casos d'abusos sexuals al metro de Barcelona. Tot i que es trobaven separats en el temps, tenien la sospita que l'agressor podia ser el mateix. Un dels casos era del 2014 i la víctima era una noia amb discapacitat psíquica. L'altra noia tenia una discapacitat física i la denúncia era del 2015. Després de revisar tota la informació i d'analitzar una gran quantitat d'imatges de les càmeres de videovigilància del metro, que van deixar enregistrat com era i com actuava l'agressor, el grup en va crear el perfil. Un home probablement jubilat, que segurament no tindria antecedents i que no variava la zona d'observació de les víctimes; una "zona de confort" que els analistes van delimitar a partir de la relació detallada de tots els viatges que havia fet. A més d'aquests resultats, el grup va relacionar dues víctimes més, del 2013, amb aquest agressor. Després que aquest grup especialitzat en conducta emetés les conclusions de l'anàlisi, els Mossos van desplegar diversos operatius a l'interior de la xarxa del metro que van permetre detenir el sospitós i totes les víctimes el van reconèixer com el presumpte agressor. Aquest va ser el primer cas del Grup d'Anàlisi de la Conducta Criminal i Àlvarez l'ha qualificat de "'match point'". Tota la informació que van elaborar va tocar diana. Un bon començament. Precisament el director de l'Escola Europea de Ciències de la Seguretat, Augusto Resa, ha destacat el suport que brinden les unitats especialitzades en conducta, tot i "la seva joventut" -les de la Guàrdia Civil i la policia espanyola es van crear fa uns sis anys aproximadament- i l'"equip tan petit que tenen". Resa ha augurat un "gran èxit" al grup especialitzat dels Mossos perquè "tenen una molt bona base" i estan "altament formats". Resa ha assenyalat a l'ACN que l'objectiu de les jornades és "potenciar" la perfilació criminal i donar-ne una imatge "més especialitzada". Batlle ha celebrat que siguin una oportunitat per aprendre dels "precursors" en perfils criminals amb referència al ponent principal, Mark Safarik, el més esperat pels prop de 200 participants a les jornades. Considerat un dels grans experts en aquest camp, Safarik es va retirar el 2007 com un dels membres més antics de la Unitat d'Anàlisi de la Conducta de l'FBI, retratada a la pel·lícula 'El silenci dels anyells' i a la sèrie 'Ments Criminals'. La directora de l'ISPC, Annabel Marcos, ha subratllat que en l'anàlisi de perfils criminals intervenen moltes especialitats, com la criminologia, la psicologia, la sociologia o el dret, i ha assenyalat que les jornades s'adrecen tant a policies com a estudiants o professionals d'aquestes activitats.

Anar al contingut